Marelicama smanji povišeni krvni tlak

Sladak okus marelica potječe od visokog udjela saharoze, a žućkasto - narančasta boja kožice i mesa rezultat je antioksidativnog pigmenta beta-karotena. U tradicionalnoj kineskoj medicini marelice su se zbog sadržaja bakra i željeza koristile u liječenju anemije
Vidi originalni članak

Marelice su se 2000. godine prije Krista uzgajale u Kini, Arapi su ih donijeli u Europu, a Rimljani na Mediteran. Zbog visokog udjela kalija marelice mogu pomoći starijim osobama koje pate od depresije i osjećaja zbunjenosti, u slučaju kada su spomenuta stanja rezultat deficita kalija. Također su se nerijetko, zbog sposobnosti da 'vlaže' pluća, davale oboljelima od astme i ostalim osobama koje imaju problema sa suhoćom pluća.

Pripisuje im se blagotvorno djelovanje na prevenciju karcinoma, mogu djelovati na smanjenje krvnog tlaka, pomažu u prevenciji noćne sljepoće, a zbog visokog sadržaja vlakana sastavni su dio redukcijskih dijeta. Dobar su izvor vitamina C, beta-karotena, kalija i kalcija.

Nutritivna vrijednost u 100g voća:

  • Kilokalorije: 31
  • Ugljikohidrati: 7 g
  • Vlakna: 2 g
  • Vitamin C: 6 mg
  • Kalij: 270 mg
  • Beta karoten: 405 mcg
  • Željezo: 1 mcg
  • Kalcij: 15 mg
Posjeti missZDRAVA.hr