Maja se natječe za kuharicu zime
Isprobaj Majin recept za Toskansku pitu!
'Kolači su moja strast'
''U prosincu prošle godine napunila sam 27 godina života, a time i 27 godina moje ljubavi prema kuhanju. Posljednjih mjeseci ta je ljubav orijentirana prema kolačima koje spremam svom suprugu i prijateljima. Naime, od malena sam puzala po kuhinji živcirajući sve oko sebe dok sam se pokušavala uspraviti do radnog stola, a prvi puta sam stala na noge držeći se upravo za kuhinjsku ploču, kako kaže moja majka'', kaže Maja i nastavlja svoju priču o ljubavi prema kuhanju:
"Ponekad mislim da moje kuhanje ima svoj životni put. Na samom početku rodilo se kao pomaganje baki koja me većinu toga i naučila o dalmatinskoj prehrani, potom je kao buntovni tinejdžer započelo svoju kombinaciju okusa i sastojaka dok su ukućani bili pokusni kunići, a zatim je preraslo u predivno pravljenje kolača."
Kolači su joj oduvijek bili izazov, prvenstveno iz razloga što nije imala od koga učiti, a sanjala je upravo o pravljenju kolača. Pristala je, kaže, na taj izazov, zasukala rukave i počela osmišljavati svoje kombinacije okusa!
'Jednog dana ću izdati svoju kuharicu'
Maja nam je ispričala kako joj je u studentskim danima, kada je spremala najteže ispite na fakultetu, pravljenje kolača bilo odmor, a kuhinja spas. Tada se i učlanila na jedan internetski portal uz koji je naučila male trikove od prekrasnih žena koje su joj pomagale sa svojim savjetima. Tako je postala i Cool chef mjeseca srpnja 2007. godine.
Nedugo nakon toga, pokrenula je i svoj internetski blog kako bi svoje recpete podijelila s drugima, a jednog dana ima u planu izdati i svoju kuharicu.
Upravo iz tog razloga bila sam je ponosna i neizmjerno sretna kada je Zdrava Krava izabrala njezin recept za recept tjedna, "jer on u sebi krije veliku tajnu jednog dugogodišnjeg prijateljstva".
Prvi put je Toskansku pitu od borovnica i crvenog ribizla Maja napravila u čast svjoj prijateljici Merici Mlinarić. Meri se odmah u nju zaljubila pa je ta torta postala nezaobilazna na njihovim zimskim nedjeljnim druženjima, kada jedna drugoj pripremaju kolače, te uz popodnevni čaj prelistavaju kuharice i pričaju o tome što će slijedeće smisliti.
Godišnja doba na tanjuru
''Odrasla sam u obitelji koja mi je usadila ljubav prema domaćoj hrani, a posjedujemo i mali vrt iz kojeg baka uvijek donosi svježe i ekološki uzgojeno sezonsko voće i povrće te svježe začinsko bilje. Upravo iz tog razloga smatram da je moja ljubav usmjerena upravo na pripremanje sezonske hrane jer volim domaće i svježe namirnice'', kaže Maja.
Ističe kako voli sva godišnja doba upravo zbog svježih namirnica koje se mogu upotrijebiti na razne načine:
"Za mene je proljeće divna kombinacija okusa koje priroda daje budeći se iz zimskog sna, ljeto je puno slasnih šumskih plodova i plodova mora, jesen volim zbog citrusa iz našeg vrta, a zimu zbog mogućnosti koje nam pružaju jabuke, kruške, domaće maslinovo ulje. Zbog tih svježih plodova htjela bih vrištati od sreće, u isti mah probati sve te okuse koji mi prolaze glavom dok razmišljam koji ću slijedeći kolač ispeći."
Kuća u kojoj nikad ne manjka svježih namirnica
Najdraže su joj namirnice bogate vitaminima poput cikle, špinata, borovnica, ribizla, jagoda i malina, morski plodovi te nazaobilazno domaće maslinovo ulje. Napominje kako ima sreću što većina toga raste u bakinom vrtu ili se može ubrati u šetnji prirodom, a budući da joj je brat ribar, uvijek u kući imaju i svježe ribe, tako da im zdravih i ukusnih namirnica u kući nikad ne fali, a pravoj kuharici to nije teško iskoristiti.
Maja kaže da zimi uvijek kuha u skladu s vremenom, koristeći svježe namirnice, a trudi se da svaki ručak završi slatkim desertom na kraju, i to sa sezonskim voćem iz bakinog vrta.
U slobodno vrijeme voli čitati knjige, sa suprugom šetati prirodom, no na kraju se ta šetnja uvijek pretvori u njezino traženje slasnih šumskih plodova pa već putem kući smišlja nove recepte...
Kuhaj i ti u ritmu zime!
I ti nam pošalji svoj originalni zimski recept i sudjeluj u akciji "Kuhaj u ritmu zime" pa možeš osvojiti vrijedne tjedne i sezonske nagrade:
Svaka autorica recepta tjedna od Maggija dobiva poklon paket proizvoda Maggi Sočno iz pećnice i druge začine te poklone iznenađenja, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.
Također ulazi u izbor za kuharicu zime, kojoj će Maggi darovati poklon bon u vrijednosti 3000 kuna za kupnju pećnice u Technomaxovom dućanu u zagrebačkom shopping centru King Cross.