7 namirnica koje nutricionisti ne jedu
Doznaj koje namirnice stručnjaci za prehranu izbjegavaju, a i ti bi trebala. Vjerovala ili ne, neke od njih nalaze se u kategoriji zdrave hrane.Primjerice sir u listićima za sendvič, tijekom njihove prerade koriste se brojne kemijske tvari i aditivi, a njihov okus podsjeća na gumu
Nepoželjne namirnice za one koji paze na zdravlje i liniju
- Voćni jogurti s oznakom "light" - većina proizvoda iz ove kategorije sadrže velike količine umjetnih zaslađivača i sadrže manje bjelančevina. Dakle, tih nekoliko kalorija koje ćeš uštedjeti jednostavno nisu vrijedne u nutricionističkom kontekstu.
- Sir u listićima za sendvič - tijekom njihove prerade koriste se brojne kemijske tvari i aditivi, a njihov okus podsjeća na gumu. Punomasni sirevi su bolja opcija jer se manje tehnološki prerađuju, sadrže manje aditiva, a i okus im je daleko bolji. Zato ćeš pojesti manje, a osjećaj sitosti i zadovoljstva bit će veći.
- Gotovi preljevi za salatu - mnogi od njih rade se s različitim kemijskim tvarima, aditivima i kukuruznim sirupom. Uostalom, kad već radiš salatu od svježeg povrća, ne treba ti biti teško preliti je maslinovim uljem, octom ili limunom.
- Zaslađeni napici - gazirani napitci, voćni sokovi i ledeni čaj sadrže puno kalorija. Pića s umjetnim zaslađivačima nisu ništa bolja, jer ova vrsta tvari samo stvara potrebu za dodatnim konzumiranjem slatkih namirnica, ali s pravim šećerom. Drži se vode, limunade ili rashlađenog čaja.
- Žitarice obogaćene proteinima - ove vrste obroka obično sadrže visokoprerađenu soju ("sojin protein izolat"), koja ne sadrži hranjive tvari. Ako jedeš žitarice s mlijekom ili jogurtom, to ti je sasvim dovoljna količina bjelančevina za doručak.
- Mliječni dodaci za kavu - u ovim proizvodima ima nezdravih umjetnih tvari i transmasnoća. Ako ne možeš popiti samu crnu kavu, dodaj joj malo obranog mlijeka.
- Suhomesnati proizvodi - gotovo sve vrste sadrže velike količine soli, nitrata i konzervansa koji mogu biti kancerogeni. Ako imaš mogućnost, kupuj organsko meso i prerađevine od domaćih proizvođača.
Deset savjeta za zdravu proljetnu kuhinju.