Lazanje sa skutom i mladim špinatom
Gušti u paškoj ovčjoj skuti
Paška ovčja skuta je jedna od mojih omiljenih proljetnih namirnica. Može se iskoristiti na bezbroj načina, u slatkim i slanim kombinacijama. Ako imaš sreće pronaći dobar izvor prave paške skute obavezno je probaj.
Ja sam se dogovorila s tetama koje prodaju na tržnici koje mi uvijek ostave pola kilograma svježe skute s Paga. I sama se moram izboriti za najbolje namirnice, koje uvijek dolaze u ograničenim količinama.
Ipak, ako ti ovčja skuta nije dostupna, za pripremu jela možeš koristiti i kravlju skutu. No s obzirom na nešto zrnastiju teksturu i specifičnu aromatiku ovčje paške skute, preporučam da ipak pokušaš nekako doći do nje. Prema mojim saznanjima, moguće ju je pronaći povremeno na tržnicama u svim većim gradovima.
Sastojci za 4 osobe
Za tijesto za lazanje:
- 300 gr brašna
- 3 jaja
- Sol
Za bešamel umak:
- 80 gr maslaca
- 7 dl mlijeka
- 60 gr brašna
Za nadjev:
- 300 gr paške ovčje skute
- 300 gr mladog špinata
- muškatni oraščić
- 50 gr parmezana
- sol, papar
- timijan
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti lazanje s paškom skutom i špinatom
Priprema s guštom- Osnovni omjer za pripremu bilo koje domaće tjestenine je otprilike 100 gr brašna i jedno jaje, to ćeš uvijek lako zapamtiti.
- Prosij brašno i stavi ga na jedan kup. U sredini napravi rupu te u
nju dodaj jaja i malo soli. Jaja izmuti vilicom. Polako im dodaj brašno
počevši s ruba kupa. Kružnim pokretima vilicom muti brašno i jaja sve
dok smjesa ne postane homogena. Pazi da se rubovi kupa ne razbiju, da ti
se jaja ne bi razlila po radnoj površini.
- Zatim ostatak brašna
koji ti je ostao na rubu ravnomjerno rasporedi preko homogene smjese
počevši od rubova kupa prema sredini. Stisni rukama s donje strane i
oblikuj lopticu. Mijesi smjesu nekoliko minuta i povremeno lagano
pobrašni površinu na kojoj radiš da se ne bi lijepila.
- Kada
dobiješ čvrstu homogenu smjesu oblikuj lopticu, zamotaj je u prozirnu
foliju i ostavi da odstoji pola sata. Kasnije podijeli tijesto na 5
komada (ovisno o veličini lima za pečenje) i razvaljaj tanko
povremeno dodajući brašno na površinu da se ne zalijepi. Tijesto
razvaljaj na debljinu 1 mm (bit će ti lakše ako imaš mašinu za
razvlačenje tijesta, ako nemaš onda zasuči rukave i kreni valjati).
Svježe pripremljeno tijesto za lazanje nije potrebno prethodno kuhati,
''skuhat'' će se u nadjevu u pećnici.
- Špinat kratko blanširaj
u kipućoj slanoj vodi, dobro ocijedi i ostavi da se ohladi. Kada se
ohladi nareži špinat na tanke rezance i još jednom rukama stisni i
ocijediš eventualni višak vode. U zdjelu stavi pašku skutu i lagano je
razmrvi. Dodaj joj naribani muškatni oraščić, listiće timijana, sol i
papar i sve dobro promiješaj.
- Pripremi bešamel umak. Na maslacu
napravi zapršku od brašna. Zatim dodaj mlijeko i jednu malu čajnu
žličicu soli te neprestano miješaj oko desetak minuta na laganoj vatri. Pripazi da se smjesa ne zgruša i ne zagori. Kad se
zgusne makni s vatre.
- Razvaljano tijesto smjesti na lim za
pečenje namazan maslinovim uljem ili maslacem. Slaži – red tijesta, pa
dodaj ravnomjerno red skute, red špinata, dio bešamela i malo
timijana. Tako posloži sve slojeve i završi s tijestom koje ćeš
premazati s još malo bešamela i obilato posuti ribanim parmezanom.
Peci na 180 stupnjeva otprilike 30 min.
- Osnovni omjer za pripremu bilo koje domaće tjestenine je otprilike 100 gr brašna i jedno jaje, to ćeš uvijek lako zapamtiti.
- Prosij brašno i stavi ga na jedan kup. U sredini napravi rupu te u nju dodaj jaja i malo soli. Jaja izmuti vilicom. Polako im dodaj brašno počevši s ruba kupa. Kružnim pokretima vilicom muti brašno i jaja sve dok smjesa ne postane homogena. Pazi da se rubovi kupa ne razbiju, da ti se jaja ne bi razlila po radnoj površini.
- Zatim ostatak brašna koji ti je ostao na rubu ravnomjerno rasporedi preko homogene smjese počevši od rubova kupa prema sredini. Stisni rukama s donje strane i oblikuj lopticu. Mijesi smjesu nekoliko minuta i povremeno lagano pobrašni površinu na kojoj radiš da se ne bi lijepila.
- Kada dobiješ čvrstu homogenu smjesu oblikuj lopticu, zamotaj je u prozirnu foliju i ostavi da odstoji pola sata. Kasnije podijeli tijesto na 5 komada (ovisno o veličini lima za pečenje) i razvaljaj tanko povremeno dodajući brašno na površinu da se ne zalijepi. Tijesto razvaljaj na debljinu 1 mm (bit će ti lakše ako imaš mašinu za razvlačenje tijesta, ako nemaš onda zasuči rukave i kreni valjati). Svježe pripremljeno tijesto za lazanje nije potrebno prethodno kuhati, ''skuhat'' će se u nadjevu u pećnici.
- Špinat kratko blanširaj u kipućoj slanoj vodi, dobro ocijedi i ostavi da se ohladi. Kada se ohladi nareži špinat na tanke rezance i još jednom rukama stisni i ocijediš eventualni višak vode. U zdjelu stavi pašku skutu i lagano je razmrvi. Dodaj joj naribani muškatni oraščić, listiće timijana, sol i papar i sve dobro promiješaj.
- Pripremi bešamel umak. Na maslacu napravi zapršku od brašna. Zatim dodaj mlijeko i jednu malu čajnu žličicu soli te neprestano miješaj oko desetak minuta na laganoj vatri. Pripazi da se smjesa ne zgruša i ne zagori. Kad se zgusne makni s vatre.
- Razvaljano tijesto smjesti na lim za pečenje namazan maslinovim uljem ili maslacem. Slaži – red tijesta, pa dodaj ravnomjerno red skute, red špinata, dio bešamela i malo timijana. Tako posloži sve slojeve i završi s tijestom koje ćeš premazati s još malo bešamela i obilato posuti ribanim parmezanom. Peci na 180 stupnjeva otprilike 30 min.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela