Manji udio laktoze u mlijeku i jogurtu

Znaš li da možeš uživati u mlijeku i mliječnim proizvodima čak i ako ne podnosiš laktozu? Kušaj Lagano jutro mlijeko i jogurt sa značajno smanjenim udjelom laktoze
Vidi originalni članak

Važnost unosa kalcija

Neugodnosti poput osjećaja nadutosti ili pak grčeva u trbuhu mogu biti posljedica netolerancije na laktozu. Kako bi se utvrdila eventualna prisutnost problema netolerancije na laktozu, potrebno je savjetovati se s liječnikom jer svaka treća osoba koja smatra da ima netoleranciju laktoze, zapravo je nema. Ako se simptomi ne povuku, potrebno je prilagoditi prehranu problemu netolerancije na laktozu u kojoj će i dalje biti zastupljeni mlijeko i mliječni proizvodi, ali sa smanjenim udjelom laktoze.

Osobe s netolerancijom na laktozu često izbjegavaju mlijeko i mliječne proizvode te tako iz prehrane izbacuju prijeko potreban kalcij i druge hranjive tvari, čime se izlažu povećanom riziku od prijeloma i osteoporoze. Mlijeko i mliječni proizvodi najbolji su izvor kalcija iz hrane, stoga je svakodnevno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda preporuka vodećih liječnika i nutricionista. Unos kalcija putem mlijeka i mliječnih proizvoda posebno je važan i za žene u razdoblju adolescencije, tijekom trudnoće i dojenja te nakon menopauze.

Slatkasti okus mlijeka i blagi okus jogurta

Uz Lagano jutro mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze, sada na policama trgovina možeš pronaći i Lagano jutro jogurt. U Lagano jutro mlijeku i jogurtu udio laktoze smanjen je preko 90 posto kako bi bili lako probavljivi

Međutim, sadrže jednaku količinu visokovrijednih hranjivih tvari poput kalcija, bjelančevina i vitamina kao standardno mlijeko ili jogurt. U mlijeku i jogurtu Lagano jutro mliječni šećer laktoza razgrađen je na jednostavnije šećere koji ih čine lako probavljivima, dajući karakterističan slatkasti okus mlijeku i blagi okus jogurtu. S Lagano jutro mlijekom i jogurtom zaboravi na probavne smetnje i jednostavno uživaj u mliječnim proizvodima!

Za više informacija o netoleranciji na laktozu te savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu osoba koje teže podnose laktozu posjeti www.netolerancijanalaktozu.hr. Svakog utorka prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.

Više informacija o laktozi možeš pronaći i u novom specijalu 'Netolerancija na laktozu'.

Posjeti missZDRAVA.hr