Lagane palačinke s mlaćenicom
Pokušaj napraviti dobre stare palačinke, ali s 'novim' sastojkom - mlaćenicom. Mlaćenica je napitak izraženog mirisa i okusa, a dobiva se pri proizvodnji maslaca. Bogata je proteinima, mineralnim tvarima i laktozom. Sadrži oko 0,8 posto mliječne kiseline te se ubraja u fermentirane proizvode
Sastojci:
- 3 šalice glatkog brašna
- 3 žlice šećera
- 3 žličice praška za pecivo
- 3 žličice sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
- 3 šalice mlaćenice
- 120 ml mlijeko kravlje (1.8 posto masti )
- 3 jaja
- 75 ml maslaca
Priprema:
- U većoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sodu bikarbonu te sol.
- U drugoj posudi zajedno istuci mlaćenicu, mlijeko, jaja i otopljeni maslac.
- Neposredno prije pečenja pomiješaj dvije smjese, tako da sipaš mokre sastojke u suhe te pažljivo miješaj pomoću kuhače ili vilice dok se svi sastojci ravnomjerno ne povežu.
- Na tavu za palačinke kapni nekoliko kapi ulja i zagrij.
- Kutlačom zagrabi otprilike pola šalice smjese i izlij u tavu. Peci 1 do 2 minute sa svake strane, odnosno dok površina posmeđi.
Potraži još recepata na portalu Gastro.hr.