Lagana pizza s matovilcem
Kako bi te razuvjerila da je pizza fast food, Marinela ti je pripremila zdravu verziju ovog jela. Umjesto uobičajene kombinacije sira i salame, isprobaj laganu pizzu s tijestom od integralnog brašna, mozzarellom, ličkim škripavcem i svježim matovilcem
Gušti u laganoj pizzi
I pizza može biti lagano jelo. Na žalost, s obzirom na česte loše pripreme sa nekvalitetnim sirevima i salamama, uvriježeno je mišljenje da je pizza – fast food hrana. No pizza može biti puno više od toga, može biti ukusan, brz, lagan i zdrav obrok.
Sastojci za 4 osobe
- 100 g matovilca
- 250 g mozzarelle
- 100 g ličkog škripavca
- 50 g pršuta
- 1 konzerva pelata
- ½ kg integralnog brašna
- 3,5 dl vode
- 1 vrećica suhog kvasca
- maslinovo ulje
- sol
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti pizzu s mozzarellom, ličim škripavcem i matovilcem!
Priprema s guštom- Prosij integralno brašno i umiješaj u njega
suhi kvasac. Zatim dodaj 3 dl mlake vode i dobro promiješaj. Dodaj pola
čajne žličice soli i 2 jušne žlice maslinovog ulja i još jednom sve dobro
izmiješaj. Ostavi da odstoji pola sata dok ne pripremiš ostale
sastojke.
- Smjesa tijesta za pizzu mora biti dosta mekana. Na
taj način će tijesto ostati izvana hrskavo, a iznutra mekano kad se
ispeče. Neka te ne zabrinjava što nije savršenog oblika, jer će
biti odličnog okusa.
- Operi i očisti matovilac i ostavi ga sa strane da se posuši.
- Mozzarellu nasjeckaj na komadiće promjera 2 cm.
- Naribaj lički škripavac .
- Pršut nareži na trakice debljine pola centimetra.
- Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva.
- Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i premaži ga maslinovim uljem.
- Odstajalo tijesto premaži s 3 žlice maslinovog ulja. Istresi tijesto
na papir za pečenje i lagano nauljenim rukama od maslinovog ulja
rastegni tijesto za pizzu na debljinu 1 cm. Možeš napraviti i više
manjih pizza ako želiš.
- Stavi tijesto za pizzu peći u
pećnicu i kad tijesto poprimi zlatno žutu boju (nakon cca 6-7 minuta
ovisno o debljini tijesta) izvadi ga iz pećnice i premaži ga pelatima.
Stavi u pećnicu još 2-3 minute.
- Izvadi iz pećnice i na
još vruće tijesto ravnomjerno rasporedi svježu mozzarellu, lički
škripavac, zatim komadiće pršuta te na vrhu matovilac. Na matovilac
stavi nekoliko kapi maslinovog ulja i malo soli. Posluži vruće!
- Prosij integralno brašno i umiješaj u njega suhi kvasac. Zatim dodaj 3 dl mlake vode i dobro promiješaj. Dodaj pola čajne žličice soli i 2 jušne žlice maslinovog ulja i još jednom sve dobro izmiješaj. Ostavi da odstoji pola sata dok ne pripremiš ostale sastojke.
- Smjesa tijesta za pizzu mora biti dosta mekana. Na taj način će tijesto ostati izvana hrskavo, a iznutra mekano kad se ispeče. Neka te ne zabrinjava što nije savršenog oblika, jer će biti odličnog okusa.
- Operi i očisti matovilac i ostavi ga sa strane da se posuši.
- Mozzarellu nasjeckaj na komadiće promjera 2 cm.
- Naribaj lički škripavac .
- Pršut nareži na trakice debljine pola centimetra.
- Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva.
- Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i premaži ga maslinovim uljem.
- Odstajalo tijesto premaži s 3 žlice maslinovog ulja. Istresi tijesto na papir za pečenje i lagano nauljenim rukama od maslinovog ulja rastegni tijesto za pizzu na debljinu 1 cm. Možeš napraviti i više manjih pizza ako želiš.
- Stavi tijesto za pizzu peći u pećnicu i kad tijesto poprimi zlatno žutu boju (nakon cca 6-7 minuta ovisno o debljini tijesta) izvadi ga iz pećnice i premaži ga pelatima. Stavi u pećnicu još 2-3 minute.
- Izvadi iz pećnice i na još vruće tijesto ravnomjerno rasporedi svježu mozzarellu, lički škripavac, zatim komadiće pršuta te na vrhu matovilac. Na matovilac stavi nekoliko kapi maslinovog ulja i malo soli. Posluži vruće!
Uz ovakvu pizzu dobro ide čašica lakšeg cabernet sauvignona. Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela