Kukuruz, nutritivno vrijedan, siromašan kalorijama i odličan za ovih 6 tegoba

shutterstock Klip kukuruza sadrži oko 100 kalorija
Kukuruz je vrijedna sezonska namirnica koja vas neće opteretiti suvišnim kalorijama, a osigurat će vam ugljikohidrate, brzo raspoloživu energiju i vitamine.
Vidi originalni članak

Kukuruz je danas vrlo rasprostranjena namirnica. Konzumira se kao povrće ili se melje u brašno od kojeg se radi ukusan kukuruzni kruh. Palenta, tradicionalno jelo na bazi kukuruza, sastavni je dio starih mediteranskih jelovnika, a svoje mjesto nalazi i danas kao dodatak ribljim i mesnim specijalitetima.

Palenta s pečenim rajčicama i bosiljkom

Kukuruz je nutritivno vrijedna namirnica koja pritom ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama budući da u jednom klipu prosječne veličine sadrži 80 do 100 kcal. Svjež i sladak, kukuruz je bogat ugljikohidratima i siromašan mastima te stoga predstavlja izvor brzo raspoložive energije. Masti koje prevladavaju u kukuruzu su višestruko i jednostruko nezasićene.

Bijeli kukuruz, primjerice, ne sadrži beta karoten, dok ga žuti sadrži te tako doprinosi podmirenju potreba za vitaminom A.
Kukuruzu nedostaju dvije esencijalne aminokiseline – lizin i triptofan. Upravo zbog toga dobro ga je u prehrani kombinirati s mahunarkama jer se na taj način najbolje zadovoljavaju potrebe za bjelančevinama. Kukuruz je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij. Bogatstvo prehrambenih vlakana čini ovu namirnicu posebno vrijednom.

Neki to vole ljuće - pikantna juha s heljdom i kukuruzom 

Kukuruz je prirodni lijek:

  • snižava kolesterol 
  • prevencija je za karcinom kolona
  • djeluje povoljno na razinu šećera u krvi
  • dobar izvor energije
  • pomaže kod želučanih i probavnih tegoba
  • poboljšava rad crijeva.

Kukuruz, kao namirnica bogata antioksidansima, folnom kiselinom, inhibitorima proteaze te brojnim fitokemikalijama, može se razmatrati kao borac protiv karcinoma i virusa, te stoga treba dobiti svoje mjesto na jelovniku suvremenog čovjeka. Zbog ferulične kiseline koja utječe na antioksidativnu aktivnost, kukuruz ima antikarcinogena svojstva. 

 

Posjeti missZDRAVA.hr