Kuharica/priručnik za one koji ne smiju jesti 'ništa', ali ne odustaju od fine hrane

Helena Jakoliš Kuharica/ priručnik za sve koji boluju od autoimunih bolesti te za one koje žele sačuvati svoje zdravlje
Helena Jakoliš iz Brodarice kraj Šibenika mnogim pobornicima zdrave prehrane vrlo je dobro poznata po svojim ukusnim i originalnim receptima baziranim na sirovoj, veganskoj i paleo prehrani. Helena je autorica i dviju kuharica Zdravo i slasno bez glutena 1. i 2. koje su ovih dana mogu kupiti po sniženoj cijeni. Autorica kuharica je oboljela od nekoliko autoimunih bolesti te je bila prisiljena naći način prehrane koji joj neće štetiti zdravlju.
Vidi originalni članak

Svoja iskustva s bolestima opisala je u knjizi Zdravo slasno bez glutena 2. Knjiga/kuharica je prava mala enciklopedija autoimunih bolesti o kojima osim Helene pišu i stručni suradnici medicinske naobrazbe među kojima su Tanja Planišek Ručigaj, dermatologinja, Margareta Begić, fizioterapeutkinja i limfoterapeutkinja, Silvija Zec Sambol, liječnica integrativne medicine. Podnaslov knjige je - Sve bolesti počinju u crijevima - što je još prije dvije tisuće godina ustvrdio Hipokrat, a Helena slijedi njegovu misao.

"Nalazimo se usred prave epidemije bolesti današnjeg doba, načinom naše prehrane i našim načinom života nesvjesno uništavamo najvažnije blago našeg zdravlja, a to su dobre bakterije, glavni saveznici koji nam trebaju u borbi protiv bolesti. U svojoj inspirativnoj knjizi 'Zdravo i slasno bez glutena 2 - Sve bolesti počinju u crijevima' Helena nam daruje svoje veliko znanje i osobno životno iskustvo. Ovo je priručnik koji pruža obilje praktičnih naputaka, kako promijeniti život na bolje te kako iscijeliti i sačuvati svoje zdravlje", napisala je u predgovoru dr. sc. Zec Sambol.

Zdravo i slasno bez glutena 2, sadrži 437 stranica od kojih je prvih 200 posvećeno autoimunim bolestima, mikrobioti, zamijeni sastojaka u receptima. Zatim slijedi niz najrazličitijih recepata za doručke, potom za ručkove i umake. Zatim slijedi dio o fermentiranoj hrani i veganskim sirevima te puno recepta za Helenine neodoljive slastice po kojima je vrlo popularan postao i njezin blog www.zdravoislasno.net

Isprobaj super kombinaciju čokolade, kokosa i banana Sirove čokoladne kocke od banana

Promjena prehrane kao lijek

Helena je po struci farmaceutska tehničarka, a zdravu prehranu počela je istraživati nakon što je oboljela kako bi si olakšala zdravstvene tegobe. Sa 17 godina počele su joj se javljati prve tegobe i na početku je liječnicima bilo teško dijagnosticirati njezine bolesti. Iz godine u godinu stanje joj se sve više pogoršavalo i izgubila je 30 kilograma. Dijagnosticirali su joj alergije i intolerancije na veliki broj namirnica uključujući rižu, kukuruz, jaja, mliječne proizvode, kikiriki, lješnjak, lan i još nekoliko namirnica. Potražila je savjet nutricionista koji su joj bezuspješno pokušavali pomoći sastavljajući odgovarajuće jelovnike sve dok joj nisu dijagnosticirali celijakiju. Tada je napokon doznala od čega boluje i počela je istraživati namirnice i alternativne metode liječenja. Istražujući naišla je na sirovu hranu koju je polako počela uvoditi u prehranu. Nažalost tu Helenine tegobe nisu stale te joj je kasnije otkriven limfedem o čemu piše u knjizi.

Na ovom linku možeš naručiti knjige Zdravo i slasno bez glutena 1 i 2 po promotivnim cijenama. Helena nam je ustupila dva recepta iz knjige.

Grissini od sjemenki bez orašastih plodova

Sastojci:

  • 80 g sjemenki suncokreta
  • 75 g sezama
  • 80 g tapioke + dodatno za oblikovanje
  • 1 1/2 žličica prehrambenog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 100 g punomasnog kokosovog mlijeka dr. Georg

Priprema:

  • U blenderu ili multipraktiku sameljite sjemenke do fine smjese brašna.
  • Smjesu prebacite u zdjelu i dodajte joj suhe sastojke.
  • Pomiješajte i na kraju dodajte mokre sastojke.
  • Uzmite list papira za pečenje, po potrebi na njega stavite malo tapioke i oblikujte smjesu u obliku grissina.
  • Svaki komad premažite s malo ulja i po želji pospite sjemenka.
  • Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva C oko 20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Ultraprhrki čokoladni keksi, bez orašastih plodova, brašna, jaja i mlijeka

Sastojci:

  • 150 g domaćeg maslaca od suncokreta
  • 30 g sirovog kakao praha
  • 70 g kokosovog šećera
  • po potrebi i žlica kokosovog brašna

Priprema:

  • U zdjeli pomiješajte sve sastojke i ostavite pet minuta da odstoje.
  • Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva C.
  • Uzmite protvan i obložite ga papirom za pečenje
  • Od dobivene smjese oblikujte kolačiće
  • Pecite oko 12 minuta.
  • Izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Napomena: Kolačići se stisnu stajanjem na sobnoj temperaturi.

Isprobaj malo drugačiju verziju vanilin kiflica Sirove limun vanilin kiflice

 

Posjeti missZDRAVA.hr