Kuharica/priručnik za one koji ne smiju jesti 'ništa', ali ne odustaju od fine hrane
Svoja iskustva s bolestima opisala je u knjizi Zdravo slasno bez glutena 2. Knjiga/kuharica je prava mala enciklopedija autoimunih bolesti o kojima osim Helene pišu i stručni suradnici medicinske naobrazbe među kojima su Tanja Planišek Ručigaj, dermatologinja, Margareta Begić, fizioterapeutkinja i limfoterapeutkinja, Silvija Zec Sambol, liječnica integrativne medicine. Podnaslov knjige je - Sve bolesti počinju u crijevima - što je još prije dvije tisuće godina ustvrdio Hipokrat, a Helena slijedi njegovu misao.
"Nalazimo se usred prave epidemije bolesti današnjeg doba, načinom naše prehrane i našim načinom života nesvjesno uništavamo najvažnije blago našeg zdravlja, a to su dobre bakterije, glavni saveznici koji nam trebaju u borbi protiv bolesti. U svojoj inspirativnoj knjizi 'Zdravo i slasno bez glutena 2 - Sve bolesti počinju u crijevima' Helena nam daruje svoje veliko znanje i osobno životno iskustvo. Ovo je priručnik koji pruža obilje praktičnih naputaka, kako promijeniti život na bolje te kako iscijeliti i sačuvati svoje zdravlje", napisala je u predgovoru dr. sc. Zec Sambol.
Zdravo i slasno bez glutena 2, sadrži 437 stranica od kojih je prvih 200 posvećeno autoimunim bolestima, mikrobioti, zamijeni sastojaka u receptima. Zatim slijedi niz najrazličitijih recepata za doručke, potom za ručkove i umake. Zatim slijedi dio o fermentiranoj hrani i veganskim sirevima te puno recepta za Helenine neodoljive slastice po kojima je vrlo popularan postao i njezin blog www.zdravoislasno.net
Promjena prehrane kao lijek
Helena je po struci farmaceutska tehničarka, a zdravu prehranu počela je istraživati nakon što je oboljela kako bi si olakšala zdravstvene tegobe. Sa 17 godina počele su joj se javljati prve tegobe i na početku je liječnicima bilo teško dijagnosticirati njezine bolesti. Iz godine u godinu stanje joj se sve više pogoršavalo i izgubila je 30 kilograma. Dijagnosticirali su joj alergije i intolerancije na veliki broj namirnica uključujući rižu, kukuruz, jaja, mliječne proizvode, kikiriki, lješnjak, lan i još nekoliko namirnica. Potražila je savjet nutricionista koji su joj bezuspješno pokušavali pomoći sastavljajući odgovarajuće jelovnike sve dok joj nisu dijagnosticirali celijakiju. Tada je napokon doznala od čega boluje i počela je istraživati namirnice i alternativne metode liječenja. Istražujući naišla je na sirovu hranu koju je polako počela uvoditi u prehranu. Nažalost tu Helenine tegobe nisu stale te joj je kasnije otkriven limfedem o čemu piše u knjizi.
Na ovom linku možeš naručiti knjige Zdravo i slasno bez glutena 1 i 2 po promotivnim cijenama. Helena nam je ustupila dva recepta iz knjige.
Grissini od sjemenki bez orašastih plodova
Sastojci:
- 80 g sjemenki suncokreta
- 75 g sezama
- 80 g tapioke + dodatno za oblikovanje
- 1 1/2 žličica prehrambenog kvasca
- 1 žličica soli
- 100 g punomasnog kokosovog mlijeka dr. Georg
Priprema:
- U blenderu ili multipraktiku sameljite sjemenke do fine smjese brašna.
- Smjesu prebacite u zdjelu i dodajte joj suhe sastojke.
- Pomiješajte i na kraju dodajte mokre sastojke.
- Uzmite list papira za pečenje, po potrebi na njega stavite malo tapioke i oblikujte smjesu u obliku grissina.
- Svaki komad premažite s malo ulja i po želji pospite sjemenka.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva C oko 20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ultraprhrki čokoladni keksi, bez orašastih plodova, brašna, jaja i mlijeka
Sastojci:
- 150 g domaćeg maslaca od suncokreta
- 30 g sirovog kakao praha
- 70 g kokosovog šećera
- po potrebi i žlica kokosovog brašna
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke i ostavite pet minuta da odstoje.
- Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva C.
- Uzmite protvan i obložite ga papirom za pečenje
- Od dobivene smjese oblikujte kolačiće
- Pecite oko 12 minuta.
- Izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Napomena: Kolačići se stisnu stajanjem na sobnoj temperaturi.