Kruh bez glutena
Celijakija ili nepodnošljivost organizma na gluten - protein koji se nalazi u pšenici i ostalim žitaricama kao što su zob, ječam, raž, pira, kamut i triticale, jedno je od najraširenijih stanja u svijetu.
Kako bi se liječila celijakija, neophodno je iz prehrane isključiti svu hranu koja sadrži derivate pšenice, uključujući i sve proizvode koji se dnevno troše u minimalnim količinama.
Danas ćemo raditi kruh bez glutena pomoću kalupa.
Sastojci:
- 500 g Mix B
- 10 g suhog kvasca ili 15 g svježeg kvasca
- 100 g margarina (ili 30 ml ulja)
- 3 jaja
- 300 ml mlake vode
- 1 prstohvat soli
Priprema
Brašno i kvasac stavi u posudu i dobro promiješaj. Dodaj ostale sastojke te sve zajedno umiješaj u glatko tijesto. Tijesto stavi u namašćeni i pobrašnjeni kalup te ga rasporedi po kalupu.
Ostavi ga da se diže na toplom mjestu tako dugo dok se volumen tijesta ne udvostruči. Kalup ubaci u predzagrijanu
pećnicu i peci oko 50 minuta na 200°C.
Pročitaj naš recept za lazanje bez glutena...
Više o Schär proizvodima pročitaj na: www.pretti.hr