Brzi umak od bundeve za tjesteninu bez greške

Gracia Petek za missGASTRO
Sezona bundeva je u punom jeku. Ja ih obožavam i kod mene su na jelovniku barem jednom tjedno, ako ne i češće. Od juha, doručka, deserta, od kreme do torte, od čipsa do pomfrita s bundevom je sve moguće. Bila ona slatka ili slana ja i moji ukućani ju obožavamo.
Vidi originalni članak

Danas ti pišem recept za stvarno brzi umak od bundeve koji je toliko fini da nećeš vjerovati kako bundeva može biti ukusna. Priča vezana uz ovo jelo je obiteljska tradicija. Moja mama je kao malo dijete sa svojom obitelji živjela u Americi, a Amerikancima je omiljeno jelo MacʹnʹCheese naravno i moja mama ga je kao dijete obožavala. Već od malih nogu sam slušala o tom jelu i mama ga je često pripremala, iako kako ona kaže nikad nije bilo tako ukusno kao onaj pravi MacʹnʹCheese iz vrećice.

Prepisujem to hrpi aditiva i vjerujem da joj danas sigurno ne bi bilo ukusno kao onda. Kako sam postala vegan trebalo je pronaći način kako uživati u ovom finom kremastom umaku s okusom sira bez sira. Imam nekoliko varijanti ovog recepta na lageru. Ali ovaj s Hokkaido bundevom i prehrambenim kvascem mi je pri samom vrhu. Tikva u ovo jelo unosi dašak topline i tu predivnu narančastu boju.

Bundeva i zašto ju jesti?

Još ne tako davno bundeva se smatrala hranom siromašnih i bila je namijenjena prvenstveno za prehranu stoke, hvala bogu vremena se mijenjaju i danas je bundeva nezaobilazna namirnica zdrave, ukusne i raznovrsne prehrane. Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem, vitaminima B,C,E, također tu su i beta karoteni kojima obiluju tikve.

Tikva je odlična za kožu, kosu i nokte jer je bogata antioksidansima. Osim samog mesa tu su i koštice od kojih se dobiva najfinije ulje sjemenki bučinih koštica, a same koštice su prava superfood namirnica. Danas na tržištu možemo pronaći mnoge sorte. Za recept u nastavku najbolje bi bilo da upotrijebiš Hokkaido bundevu.

Recept za umak od Hokkaido bundeve (4 porcije)

Sastojci:

  • ½ srednje Hokkaido tikve
  • 1 šalica kokosovog vrhnja ili nekog drugog vrhnja za kuhanje
  • ½ šalice vode + ½ povrtne kocke za juhu ili povrtnog temeljca
  • 1 velika na vrh puna žlice aru praha ili tapioce ili kukuruznog škroba
  • 2-3 velike žlice prehrambenog kvasca
  • ½ male žlice suhog mljevenog češnjaka ili 2 mala češnja svježeg
  • ½ male žlice dimljene slatke paprike
  • Prstohvat kajenskog papra
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • Sol i papar po želji
  • Suncokretovo ulje za prženje
  • Tjestenina po želji

Postupak:

  • Upali pećnicu na 200˚, lim za pečenje obložiti papirom za pečenje.
  • Hokkaido tikvu prereži na pola, izdubi žlicom koštice (možeš ih ostaviti za prženje), prerezanu stranu premaži termostabilnim uljem i stavi na tu stranu na lim i peci oko 40-45 minuta u pećnici, odnosno dok tikva nije mekana. Ispekla sam obje polovice, drugu polovicu sam koristila za deserte, recept uskoro.
  • Ako koristiš svježi češnjak dodaj ga zadnjih 10 do 15 minut pečenja tikve na pleh, ne oguljenog, peci dok tikva nije gotova, nakon toga ga oguli.
  • U posudi pomiješaj kokosovo vrhnje, temeljac ili vodu, aru prah i prehrambeni kvasac sve dobro izmiješaj pjenjačom, zagrij do vrenja te kuhaj 5 min na laganoj vatri uz stalno miješanje.
  • Izdubi pečenu tikvu i meso tikve ubaci u blender dodaj umak od kokosovog vrhnja i sve začine, pa i češnjak.
  • Blendaj dok ne dobiješ finu kremastu konzistenciju.
  • Posluži uz toplu svježe kuhanu tjesteninu po želji. Uživaj u ovom jelu dok je toplo i svježe spremljeno.
  • Po želji ukrasi bundevinim sjemenkama, mladim lukom.

Graciju prati na njezinim stranicama Kiwi go crazy i Facebooku

Čitatelji će i ove godine svojim glasovima odlučivati o tome tko će sve ponijeti titulu Gastro zvijezde. Zato skokni na stranicu Gastro zvijezde i glasujte za svoje favorite.
Posjeti missZDRAVA.hr