Krekeri sušeni na suncu

Shvativši bit i koncept sirove prehrane, otvorile su mi se mnoge mogućnosti za koje prije nisam znala. Iako se takva prehrana čini ograničavajućom, ona to zapravo nije, samo je treba upoznati. S obzirom na to da nemam dehidrator, za pripremu krekera iskoristila sam ove visoke temperature i oštre sunčeve zrake kao 'pećnicu' te osunčala krekere dok nisu dehidrirali
Vidi originalni članak

Osunčani krekeri

U nedavno objavljenom članku Zdrave Krave zaintrigirala me priprema sirove hrane, a vjerujem da je i tebi interesantna, osobito zato što se tako čuvaju sve nutritivne vrijednosti namirnica. Nabavila sam knjigu 'Snaga sirovog', autora Lene i Darka Jurića i po redu isprobala recepte. A nakon isprobavanja recepata, osmislila sam i vlastiti recept koji želim podijeliti s tobom.

Sastojci:

  • 3/4 šalice chia sjemenki
  • 3/4 šalice lanenih sjemenki
  • 1 luk
  • 1 paprika
  • 1 rajčica
  • 1 krastavac
  • origano/bosiljak/timijan
  • sol
  • voda

Priprema:

  1. Preko noći namoči chia i lanene sjemenke u vodu kako bi ispustile sluz koja će povezati sastojke.
  2. Drugi dan sve ostale sastojke jednostavno usitni u blenderu te im dodaj smjesu sa sjemenkama.
  3. Dobivenu smjesu začini željenim začinima te rasporedi po papiru za pečenje. Možeš raditi okrugle krekere ili smjesu rasporediti po cijelom papiru pa nakon što se jedan kraj osuši, razrezati kvadratiće ili željene oblike.
  4. Krekere stavi na sunce kako bi dehidrirali. Dehidracija će trajati cijeli dan, ovisno o temperaturi zraka.

Dobar tek i uživaj u zdravim krekerima punim različitih očuvanih nutrijenata!

Ako želiš doznati više o Kristininoj zdravoj kuhinji klikni ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr