Krafne iz pećnice sa značajno manjim udjelom masti

Kristina Grofelnik Krafna iz pećnice
Idealan recept za isprobavanje drugačijeg načina pripreme namirnica, ali i prigodno za današnji dan. Sigurna sam da će vam se svidjeti jer za razliku od običnih krafni, ove nisu toliko masne i teške za želudac. Umjesto običnog nadjeva od pekmeza poigrajte se različitim namirnicama i stvorite nove kombinacije.
Vidi originalni članak

Uz toliko praznika i slavlja prije ljeta veoma je teško izgubiti nakupljene kilograme. Unatoč tome, postoje načini pripreme namirnica koji nam štede kalorije pa tako umjesto prženja možete peći hranu u pećnici i dobiti jednako ukusan obrok. 

Sastojci za tijesto:

  • 600 g namjenskog brašna
  • 1 kvasac
  • 300 ml mlijeka
  • 3 prstohvata soli
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 3 žlice maslaca
  • vanilija
  • muškatni oraščić

Sastojci za nadjev:

  • pekmez
  • bijela ili tamna čokolada
  • lješnjaci
  • suho voće
  • naranče

Priprema:

  1. Kvasac rastopite u malo tople vode sa žličicom šećera i ostavite 10 minuta. 
  2. Pomiješajte posebno suhe i posebno mokre sastojke te ih sjedinite u jednu smjesu. 
  3. Tijesto dobro izmijesite udarajući ga u stijenku posude dok se ne počnu pojavljivati mjehurići u tijestu. Ostavite ga da se diže 60 minuta. 
  4. Tijesto razvaljajte na debljinu od centimetra te izrezujte kružiće pomoću čaše ili kalupa. Ako želite napraviti američke krafne, u sredini svake krafne napravite okruglu rupu pomoću manjeg kalupa. 
  5. Pecite na 180 stupnjeva otprilike 20-25 minuta dok ne poprime lijepu boju. Krafne možete puniti pekmezom ili ih možete ukrasiti ganacheom od bijele ili tamne čokolade. Bijela čokolada izvrsno se slaže s lješnjacima i suhim voćem, a tamna čokolada sa slatkim kandiranim narančama.

Recept je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

Posjeti missZDRAVA.hr