Kombinacija za jesenski ručak: Salata s amarantom i bundevom
Bundevi oguli koru, očisti sredinu od sjemenki, pa je nareži na kockice. Očisti luk i sitno nasjeckaj. Pripremi vodu za kuhanje i posoli je. Operi amarant, ocijedi i ubaci u zavrelu vodu. Kuhaj 15 minuta na laganoj vatri. Kad upije svu vodu, prebaci u zdjelu i ostavi neka se hladi.
U dubljoj i većoj tavi zagrij bučino ulje. Preprži na njemu luk, slaninu ili dimljeni seitan, protisni češnjak iposoli. Dodaj sušenu kadulju i kocke tikve te pirjaj sve oko 10 minuta. Zalij bijelim vinom i kuhaj na laganoj dok tekućina na pola ne ispari. Prelij amarant pirjanom bundevom, mrvljenim feta sirom i ukrasi listićima kadulje.
Sastojci:
- šalica (2 dl) amaranta
- 1 i 1/4 šalice vode
- 2 žličice soli
- 3 žličice bučinog ulja
- 300 g hokaido tikve
- luka
- 100 g feta sira
- 2 češnja češnjaka
- dl suhog bijelog vina
- 150 g slanine ili dimljenog seitana
- žličica sušene mljevene kadulje
- sol
- papar
- listići kadulje
Salata od slanutka i pečene paprike.