Knedle od prosa - mali ručak za posao
Suvremeni, užurbani način života zahtjeva od nas više pažnje da bismo očuvali kvalitetu življenja. Prehrana je pri tome jako važna, posebice dok smo na poslu, gdje provodimo veći dio aktivnog vremena. Cjelovite namirnice, spravljene prema načelima zdrave prehrane, dugoročno gledano, odlično podržavaju zdravlje. Odabir za posao treba biti usmjeren na jela koja osiguravaju energiju i stabilnost organizma, a prilagođavaju se individualnim potrebama, poslu koji obavljamo te naravno godišnjem dobu.
Prednost jela spravljenih od cjelovitih namirnica je u tome što su ona niskokalorična i lako probavljiva zahvaljujući vlaknima kojima obiluju. Osim toga namirnice su bogate vitaminima i mineralnim tvarima, a zbog niskog glikemijskog indeksa kojeg imaju one podupiru stabilnu razinu šećera u krvi to jest dobro stanje organizma.
Na tržištu ponuda kvalitetnih jela od cjelovitih namirnica nije raširena pa to zahtjeva od nas vremena i nešto vještine za spravljanje našeg malog ručka. Osnovu čine žitarice i mahunarke zatim korjenasto te lisnato povrće koje djeluje opuštajuće i umanjuje stres.
Što sve može biti mali ručak?
Brzo možemo spraviti mali ručak u obliku rižota ili salate i to ako pirjamo/pomiješamo kuhanu žitaricu s povrćem te začinimo željenim dresingom. Nije problem niti spraviti omlet, knedle pa i palačinke uz pomoć tofua i sejtana (bjelančevine biljnog podrijetla).
Na poslu bi trebalo izbjegavati konzumiranje stimulativnih napitaka, a žeđ i potrebu za tekućinom najbolje ćemo utažiti vodom, limunadom bez šećera ili nekim čajem među kojima je zeleni čaj posebno vrijedan napitak.
Umjesto komercijalnih grickalica preporučuju su sjemenke i orašasti plodovi, koji su posebno dobri u kombinaciji sa suhim voćem. Od njih možemo raditi energetske pločice, kao i slatkiše bez šećera. Za predah i osvježenje svježe su voćke idealne, posebno one domaće kao što su jabuke, kruške, šljive ili grožđe.
Ovogodišnja radionica "Mali ručak za zaposlene", koju vodi Makronovina učiteljica kuhanja Tončika Cukrov održat će se 26. listopada od 17 do 20,30 sati. Na radionici ćeš dobiti niz savjeta - kako brzo pripremiti jelo, što je to praktično, zatim što je to zdravo, a biti će demonistrana i jela koja ćeš imati priliku i probati: nabujak sa shiitakama, grah na Denisov način, omlet s prosom, vitaminsko jelo mame Ive te mandolat sa saldom.
Više info: www.makronova.com
Čitaj dalje i isprobaj recept za Andrejine knedle sa salatom!
Andrejine knedle sa salatom
Sastojci:
- 1 šalica prosaž
- 1 šalica cvjetače
- 50 g tofua
- 1 žlica bio margarina
- sol
- mrvice
- suncokretovo ulje
- voda
Salata:
- miješana zelena salata (kristalka, matovilac, alfalfa, mladi luk..)
- dresing: 1 žlica lanenog ulja, 1 žlica sojina umaka, 2 žlice rižina octa, voda
Priprema:
Oprano proso pomiješati s cvjetićima cvjetače te uz dodatak tri puta više vode pristaviti na vatru kuhati. Kada zakipi posoliti i nastaviti kuhati poklopljeno na laganoj vatri 20 minuta.
U smjesu umiješati miksani tofu i margarin i sve skupa ostaviti na vatri 2 do 3 minute. Pomiješati sve skupa i čim bude moguće (smjesa treba biti topla, a ne kipuća) oblikovati knedle.
Posebno na tavi prepržiti na ulju krušne mrvice u koje se umiješaju napravljene okruglice. Knedle se poslužuju s miješanom salatom prelivenom dresingom po želji.