Ukusne kiflice od bundeve
Mirjana Plećaš postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za kruh i kiflice od bundeve. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvojiti Delimano 8u1 gurmansko kuhalo, pošalji nam recept s jesenskim namirnicama, tvojim omiljenim začinom te fotografiju
Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu jeseni 2013.' potraži ovdje.
Više informacija o nagradi - Delimano kuhalu, pročitaj ovdje.
Cimet i vlasac za ukusniju jesen
Mirjanini omiljeni jesenski začini su cimet jer obogaćuje slatke delicije te vlasac i kajenski papar koji daju poseban okus slanim jelima.
Sastojci:
- 400 g pirea od bundeve
- oko 700 g brašna
- 1 kocka kvasca
- 1 jaje
- 200 ml mlijeka
- 1 žlica šećera
- 1 žlica soli
- 1 prašak za pecivo
- oko 70 g maslaca
- sjemenke bundeve
Priprema:
- Pečenu bundevu očisti od crnog dijela i napravi pire sa štapnim mikserom.
- Kvasac aktiviraj u toplom mlijeku sa šećerom i žlicom brašna.
- U pola količine brašna dodaj sve ostale sastojke i mijesi tijesto te postepeno dodaj ostatak brašna dok se ne dobije fino mekano tijesto koje se ne lijepi.
- Tijesto treba odstajati dok se njegova količina ne podupla, zatim ga je potrebno premijesiti i oblikovati kiflice i kruh.
- Po želji: dio kiflica napuniti maslacom, dio pekmezom od dunja, a dio ostavi za kruh.
- Premaži sve jajem i posipaj bundevinim sjemenkama. Na svaku kiflicu stavi malu kockicu maslaca, a na kruh od 4 do 5 kockica maslaca. Peci na 180 stupnjeva dok ne porumeni.
Komentar Zdrave Krave: Da se buča, ta tipično jesenska namirnica, može koristiti na najrazličitije načine, dokazuje i Mirjanin recept. Iako ovaj recept sadrži maslac, brašno i šećer koji ne spadaju u kategoriju najzdravijih namirnica, sadrži buču koja ima nisku kalorijsku vrijednost i pogodna je jer djeluje umirujuće i ujedno regulira probavu. Pohvala Mirjani za fotografiju koju je snimila i poslala.