Kako odabrati zdravu tjesteninu plus recept za špagete kojima nitko neće odoljeti
U Barilli se vode posebnom filozofijom prema kojoj strogo paze na kvalitetu sastojaka prateći svoje proizvode od polja do tanjura. Takva filozofija od Barille zahtjeva poštivanje najviših standarda: od nabave kvalitetnih sirovina, proizvodnje proizvoda koji su ukusni, uravnoteženi i sigurni, do ostalih područja poslovanja, kao što je nadzor nad opskrbnim lancem te odgovorno ponašanje spram okoliša. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti osnovnih sastojaka koji svakodnevno prolaze više od 6.000 kontrola te recepturi i tradiciji spravljanja tjestenine. Zbog toga je Barillina tjestenina brz i lagan, ali i zdrav te uravnotežen obrok koji bezbrižno možete servirati cijeloj obitelji.
Tjestenina – kvalitetan obrok niskog glikemijskog indeksa
Kako bi ugljikohidrati tijelu osigurali dovoljno energije, moraju biti kvalitetni, odnosno imati nizak glikemijski indeks te visok udio dijetnih vlakana. Što je glikemijski indeks niži, to nas hrana bogata ugljikohidratima dulje održava sitima i punima energije. Zbog svoje proteinske strukture, tjestenine imaju relativno nizak glikemijski indeks, sporije se probavljaju te nas duže drže sitima.
Kada govorimo o kvaliteti i sigurnosti hrane, treba istaknuti kako tjestenina ima nizak udio masnoća, soli te sadrži kompleksne ugljikohidrata i izvrstan je izvor tiamina, folne kiseline, željeza, riboflavina i niacina. Sastavni je i neizostavan dio Mediteranske prehrane koja već godinama slovi kao najzdravija prehrana, a dio je tradicionalne kuhinje u Dalmaciji, Istri i Primorju.
Do uravnoteženog i zdravog obroka u nekoliko minuta
Za pripremiti obrok temeljen na tjestenini dovoljno je desetak minuta, a u kombinaciji s umakom temeljenim na maslinovom ulju i povrću, dobit ćemo zdrav i uravnotežen obrok kojeg možete servirati toplog za manje od pola sata. Tajna je u načinu na koji se kuha tjestenina. “Al dente” ne predstavlja samo frazu i oznaka za polu skuhanu tjesteninu. “Al dente” ili “za pod zub” predstavlja savršeno skuhanu tjesteninu koja je čvrsta i koju se može “zagrist”. Tako skuhana tjestenina ima niži glikemijski indeks od raskuhane tjestenine, što ju čini i zdravijom. Ukusan ručak ili večera pa čak i salata od tjestenine, ne mora sadržavati mnogo različitih sastojaka i biti komplicirana. Svježe začinsko bilje, paprika, bundeve, mahune pa čak i različite sjemenke mogu biti izvrsna osnova za umak za tjesteninu.
Bezglutenska tjestenina Penne Rigate Barilla sa šparogama i sirom pecorino
Sastojci za 4 osobe:
- Bezglutenska tjestenina Penne Rigate Barilla 350 g
- Rajčice 200 g
- Vrhovi šparoga 200 g
- Naribani sir pecorino 100 g
- Luk 40 g
- Ekstradjevičansko maslinovo ulje 30 g
- Sol, papar
Priprema:
- Fino nasjeckajte luk. Po duljini prerežite vrhove šparoga na pola.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i šparoge te pažljivo propirjajte.
- Po duljini narežite rajčicu na kriške i zgnječite je vilicom. Umiješajte ih u pirjanu smjesu. Začinite solju i kuhajte 10 minuta.
- Skuhajte tjesteninu u velikom loncu s blago posoljenom vodom. U međuvremenu u zdjeli otopite sir pecorino s kutljačom vode od kuhanja i većim prstohvatom crnog papra. Dobro promiješajte kako biste dobili gladak umak.
- Ocijedite kad se tjestenina skuha „al dente“. Umiješajte u povrće u tavi i dobro promiješajte. Zatim maknite s vatre, ulijte smjesu sa sirom pecorino i poslužite.