Juha od koprive

Kopriva je samonikla jestiva biljka koja na zapuštenim mjestima raste kao korov. U posljednje vrijeme ovo pomalo zaboravljeno povrće zasluženo doživljava povratak na naše tanjure. Donosimo ti recept za ljekovitu i ukusnu juhu od koprive
Vidi originalni članak

Zbog velike količine kalija u svom sastavu, kopriva djeluje kao diuretik i korisna je za naš mokraćni sustav. Također sadrži željezo pa se preporučuje za prevladavanje anemije. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Ovo blago prirode, koje nam dolazi u proljeće, treba maksimalno koristiti.

Juha od kopriva

Sastojci:

  • 400 g mlade koprive
  • 0,5 šalice sitnih zobenih pahuljica
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • 8 dcl vode
  • pola povrtne kocke za juhu
  • 1 žlica umeboshi octa
  • 1 dcl sojinog vrhnja
  • 2-3 pera zelenog dijela mladog bijelog luka
  • 2 žlice maslinovog ulja

Priprema:

  1. Očisti listove koprive od stabljika. Kuhaj ih u kipućoj vodi 2-3 minute. Ocijedi kuhanu koprivu i sitno ju nareži.
  2. Na ulju preprži zobene pahuljice i dodaj im nasjeckanu koprivu. Zagrij vodu i prelij njome koprivu.
  3. Kad juha uzavre, dodaj joj pola povrtne kocke, te ju ostavi da kuha desetak minuta.
  4. Dodaj umeboshi ocat i kuhaj još dvije minute.
  5. Polako umiješaj sojino vrhnje i zagasi plamen.
  6. Na maslinovom ulju preprži sitno nasjeckano lišće mladog bijelog luka. Umiješaj ga u juhu i posluži toplo.

Radionica kuhanja

U Makronovi, slaveći koprivu, Željka Fordren Jambrešić priprema ti radionicu ''Jela s koprivom'' koju će održati u utorak 29.3. s početkom u 17 sati.

Naučit će te pripremati:

  • Varivo od kopriva
  • Pita s koprivama
  • Canellone s pestom od kopriva
  • Omlet s koprivama

Više na: www.makronova.com

Posjeti missZDRAVA.hr