Jela s domaćim sejtanom
Sejtan je podrijetlom iz budističkih samostana Dalekog Istoka, a služio je kao dodatni izvor kvalitetnih bjelančevina budističkim redovnicima vegetarijancima. Danas je vrlo popularan kod svih ljudi koji žele izbjeći bjelančevine životinjskog podrijetla, a možete ga, uz malo truda napraviti kod kuće i tako osigurati vrhunsku kvalitetu.
Veganski podravski lonac
Sastojci:
- 4 luka narezana na polumjesece
- 2 šalice pastrnjaka narezanog na štapiće
- 4 šalice kuhanog graha
- 2 šalice sejtana narezanog na ploške, mariniranog u sojinom umaku te isprženog u dubokom ulju
- 1 šalica povrtnog temeljca
Preljev:
- 1 šalica sojinog vrhnja
- ½ žličice soli
- ¼ žličice korijandra u prahu
- 1 žlica umeboshi octa
- 1 žlica maslaca od sezama
- 2 sitno nasjeckana mlada luka
Priprema:
U nauljenu posudu za pečenje (s poklopcem) stavi sloj luka, sloj pastrnjaka, sloj graha. Završi s prženim sejtanom. Ulij temeljac, poklopi i stavi u pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon 20 minuta izvadi, pažljivo otklopi te prelij sojinim vrhnjem u kojeg si dodala ostale sastojke. Zapeci još 5-10 minuta dok se ne stvori korica. Ukrasi mladim lukom.
Recept je preuzet iz kuharice Ane Janjatović-Zorica: Složenci i variva, Planetopija, 2005.
Radionica kuhanja u Makronovi
Na radionici kuhanja "Napravite svoj sejtan i uštedite" koju Ana Janjatović Zorica vodi u Makronovi,u Ilica 72/I u utorak 5. listopada od 17 do 20.30 sati, možeš saznati sve o sejtanu, izvrsnom izvoru biljnih bjelančevina.
Nauči kako ga pripremiti kod kuće i tako mu osigurati vrhunsku kvalitetu.
Od domaćeg sejtana na radionici će se praviti:
- prženi uštipci s dimljenim tofuom
- topla zimska salata s heljdom
- sejtan-gulaš s vrganjima
- umak za tjesteninu sa slatkim povrćem
Više info: www.makronova.com