Keksići od badema i lana

Helena Avilov postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za jednostavne keksiće od badema i lana. Ovo je posljednji recept sezone, a uskoro ćemo odabrati i nagraditi najbolju kuharicu 'Kuhaj u ritmu zime 2014'
Vidi originalni članak

Više informacija o nagradama Russell Hobbs, pročitaj ovdje.

Zima uz miris badema

Helena nam je rekla da je bademi i sjemenke u ovim keksićima neodoljivo mirisom podsjećaju na tople zimske večeri.

Sastojci:

  • 240 g mljevenih badema
  • 25 g mljevenih sjemenki lana
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 60 ml agavinog sirupa
  • 2 jušne žlice sezamovog ulja (ili nekog drugog jestivog ulja)
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • po potrebi 1 jušna žlica vode

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Na lim za pečenje stavi papir za pečenje.
  3. Pomiješaj bademe, sjemenke lana, prašak za pecivo i sol te toj smjesi dodaj agavin sirup, ekstrakt vanilije i ulje.
  4. Ako je smjesa presuha, dodaj žlicu vode.
  5. Rukama formiraj male kuglice i položi ih na papir za pečenje te svaki utisni da dobiješ oblik i debljinu keksa (oko 5-6 milimetara debljine).
  6. Peci od 8 do 10 minuta.

Komentar Zdrave Krave: Ako već trebamo jesti slatkiše, onda bi svi trebali sadržavati sastojke koje je Helena stavila u svoj recept, dakle tu su bademi, lan koji je dobar za probavu, agavin sirup umjesto šećera. Ako želiš ovim kolačićima dati još okusa i slatkoće možeš dodati sušene brusnice ili grožđice. Pohvala Heleni i za fotografiju.

Posjeti missZDRAVA.hr