Zamke zdravih zaslađivača
Med
"Osim umjetnih zaslađivača poput aspartama mnogo je njih koji se čine zdravijima jer su niske kalorijske vrijednosti i prirodni su. Med, primjerice je jako popularan jer se smatra iznimno zdravim, ali to nikako ne znači da ga možeš jesti neograničeno. on je zdrava namirnica i može imati neke benefite za zdravlje, ali je ipak šećer i treba ga koristiti vrlo umjereno", savjetuju magistrica nutricionizma Lovorka Šplajt iz Nutriklinike dr. Nenada Bratkovića.
Fruktoza
Mnogima se čini da je fruktoza dobro rješenje, posebno za dijabetičare, jer je riječ o sladilu koje sadrži voće. Može se nabaviti i kao pripravak za zaslađivanje u obliku bijelog praha, ali tu je i zamka jer u njemu nema vlakana kojih ima u voću. Više je istraživanja pokazalo da unos fruktoze može poremetiti metabolizam masti, jer kao sladilo bez vlakana iz voća koja bi usporila njegovu apsorpciju, ide ravno u jetru gdje se probavlja kao i alkohol, te se skladišti i dobivaš na težini.
Javorov i agavin sirup
Na policama zdrave hrane sigurno će ti privući pozornost i javorov ili agavin sirup privlačnih boja i guste teksture. Agavin se sirup tradicionalno dobivao iskuhavanjem biljnog sirupa na laganoj vatri, no masovna je proizvodnja to promijenila i sad se radi od škrobnog praha dobivenog od te biljke pa je glavni sastojak tog sirupa nepoželjna fruktoza. Javorov sirup se uzima izravno iz stabla i ako je posve prirodan, može sadržavati više desetaka zdravih tvari, antioksidanse, cink i magnezij, te 15 puta više kalcija nego med. No, to vrijedi samo ako je riječ o posve prirodnom i organskom proizvodu, a većina ih na policama nije takva, čak često ne sadrže ni javorov sirup. Stoga ga treba konzumirati vrlo umjereno. "Svi su ti sirupi samo šećeri, bez obzira imaju li u sebi malo vlakana ili ne", pojašnjava Lovorka Šplajt.
Nutricionisti steviju smatraju najzdravijim izborom među zaslađivačima.