Izvor zdravlja u zelenom kokosu

U sparnim ljetnim danima povećava se potreba za kvalitetnom hidratacijom organizma. Znanstvenici su rješenje pronašli u soku mladog zelenog kokosa koji je bogat visokovrijednim nutrijentima, a siromašan mastima i ugljikohidratima. Ovaj sok će hidratizirati i revitalizirati tvoj organizam, a bit će ti i saveznik u borbi protiv kilograma
Vidi originalni članak

Idealna hidratacija

Obzirom na vruće i sparne ljetne dane javlja se sve veća potreba za kvalitetnom hidratacijom organizma. Voda se smatra najboljim rješenjem obzirom da ne sadrži nikakve umjetne arome, konzervanse, ali jednako tako niti šećere, masti ili kalorije. Ipak, voda može hidratizirati tijelo do jedne mjere, ali ne i u potpunosti. Prekomjeran unos vode također nije preporučljiv jer remeti ravnotežu tekućina i soli u organizmu.

S druge strane, voćni sokovi koji uglavnom sadrže šećere ukusni su za piti, ali nisu preporučljivi za konzumaciju u većim količinama jer osim što nedovoljno hidratiziraju organizam, opterećuju ga dodatnim kalorijama. Isto pravilo vrijedi i za gazirane napitke!

Nutricionistima se postavlja pitanje, postoji li idealan prirodni napitak koji može adekvatno hidratizirati tijelo, a ne opteretiti ga šećerima, mastima ili konzervansima.

Nova istraživanja i saznanja stručnjaka pokazuju kako je odgovor na to pitanje sok mladog, zelenog kokosa. Po svom sastavu te omjeru kalija i natrija sličan je tjelesnim tekućinama pa brzo i učinkovito hidratizira i revitalizira organizam, sprečava grčenje mišića te vraća razinu tjelesnih tekućina u poželjan omjer.

Direktna apsorpcija u krv idealna je za sve one koji ne žele osjećaj ''kamena'' u želucu nakon što žedni ispiju čašu neke osvježavajuće tekućine. Ova činjenica izuzetno pogoduje spotrašima, pogotovo onima koji tijekom fizičkog napora žele brzo i učinkovito hidratizirati svoje tijelo. Zadnja istraživanja pokazuju kako pola litre soka mladog, zelenog kokosa ima učinak kao 15 izotoničnih pripravaka.

Jedinstveni prirodni izotonik

Istraživanja potvrđuju da je tekućina koja ispunjava plod zelenog kokosa – sok kokosa – prirodno bogata visokovrijednim nutritivnim sastojcima, osobito aminokiselinama, vitaminom C te brojnim mineralima poput kalija, magnezija, mangana i natrija.

Istovremeno sok kokosa je siromašan mastima i ugljikohidratima pa se smatra odličnom niskokaloričnom namirnicom s brojnim povoljnim učincima, poput saveznika u borbi sa suvišnim kilogramima. Po svom sastavu i utjecaju na čovjekov organizam, kokosov sok je jedinstveni prirodni izotonik.


Za sve generacije

Prednost kokosovog soka pred ostalim dostupnim izotonicima je da ne sadrži umjetne boje, sladila ili posebno patentirane formule. Na hrvatskom je tržištu od svibnja dostupan Dr. Martins Coco Juice – 100 posto sok kokosa koji je potpuno prirodan, a dobiva se iz svježih, zelenih plodova kokosa uzgojenih po biodinamičkim načelima, bez dodatnih konzervansa ili aditiva.

Dr. Martins Coco Juice može se naći na policama Zdrave hrane u Super Konzumu ili trgovinama eko proizvoda bio&bio. Dostupan je u tri okusa – 100 posto sok kokosa; s dodatkom banane i limuna ili s dodatkom ananasa i acerole.

Budući da sok kokosa može očuvati plod kokosa zelenim i svježim tijekom jedne godine, istraživanja pokazuju kako sličan učinak ima i na čovjekov organizam – revitalizira ga i usporava starenje (laurična kiselina i citokini). Redoviti unos kokosove vode djeluje na smanjivanje bora i sprečavanje starenja kože.

Potiče dotoksikaciju i snizuje krvni tlak

Hidratacija putem kokosove vode osigurava koži elastičnost, zdrav i svjež izgled. Ova lagana i ukusna tekućina, povrh toga, potiče detoksikaciju (izvrstan je dijuretik – čisti bubrege, pomaže kod bubrežnih kamenaca, čisti urinarni trakt), kao i cirkulaciju pa je idealna za sve koji pate od visokog krvnog tlaka ili glavobolja.

Znanstvenici upozoravaju da osobe s visokim krvnim tlakom imaju obično nisku razina kalija u tijelu. To znači da redovito konzumiranje kokosove vode, zbog visokog sadržaja kalija i laurične kiselina snižava krvni tlak pa čak i podiže razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Kokosova voda je prva linija obrane kada je u pitanju zaštita našeg srca i krvnih žila. Upravo iz tog razloga s punim pravom mu se pridaje epitet tekućina života. Preporuča se svima koji žele ostati mladi, vitalni te se osjećati lagano i poletno.

S dodatkom voća, poput banane ili ananasa i acerole, sok kokosa idealan je napitak za djecu. Izuzetno je bogat kalcijem, a ne sadrži mliječne proteine i laktozu stoga se preporuča svima koji ne podnose mlijeko. Osobito je koristan djeci kojoj je kalcij neophodan za izgradnju zdravih i snažnih kostiju.

S blagodatima kokosovog soka možeš se upoznati na deugstacijama u bio&bio i Super Konzum dućanima tijekom lipnja i srpnja. Za više informacija o samom proizvodu, posjeti www.dr-martins.hr ili Facebook stranicu COCO JUICE HRVATSKA za raspored degustacija.

Posjeti missZDRAVA.hr