Holivudska kuhinja Gwyneth Paltrow
Najbolja kuharica među glumcima
Na spomen knjige recepata Gwyneth Paltrow mnogi su zakolutali očima, zaključivši da im ne trebaju kulinarski savjeti nekoga kome ionako hranu pripremaju profesionalni kuhari. No, gastronomski kritičari koji su pročitali knjigu slažu se da je slavna glumica napisala dobru kuharicu.
Knjiga u izvorniku nazvana "My Father's Daughter" (Tatina kći) posveta je njenom ocu, koji ju je uveo u svijet dobre hrane i osjećaja zajedništva prilikom objeda.
Gwyneth kaže da joj je zadnjih deset godina kuhanje najveća sporedna strast.
'Uvijek sam voljela hranu, biti u njenoj blizini, pripremati je i, naravno, jesti je. Tu mi je strast ulio moj nevjerojatni otac, vrhunski gurman s velikom ljubavlju prema odličnoj hrani i vinu' ,priča glumica.
U knjizi dirljivo opisuje pačji ragu koji je jela s ocem tri dana prije no što je preminuo i njene višegodišnje napore da napravi istovjetno jelo njemu u spomen.
Recepti prilagođeni i najmlađima
Gwyneth kuha zdravu, jednostavnu i ukusnu hranu s neprerađenim sastojcima. Većina recepata opisuje jela koja je moguće brzo spremiti nakon napornog dana, no ubačeno je i par složenijih jela za one koji imaju vremena i volje za cjelodnevni angažman u kuhinju. Neki su recepti obogaćeni savjetima za prilagodbu jela djeci.
Zbirka jela koja predlaže vrlo je raznovrsna te odražava način na koji se hrani stvarna obitelj - skupljajući recepte pomalo i iz raznih izvora. Njeni savjeti neće promijeniti tvoj život ni pogled na hranu, ali će ti obogatiti jelovnik i pridodati nekoliko jela tvom tjednom repertoaru.
Knjiga je pisana u prijateljskom tonu, što joj daje na uvjerljivosti. Nema ni traga pompoznosti ili bahatosti koja krasi holivudske superzvijezde.
Kuhaj s GwynethSendvič sa škampima na vijetnamski način
Sendvič sa škampima na vijetnamski način
Sastojci:
- Veliki škampi, oljušteni, očišćeni i prerezani napola po dužini - četiri komada (ili, umjesto škampi, jedan rep velikog jastoga ili 450 grama očišćene lignje)
- Sojin umak - 2 žlice
- Sezamovo ulje - 2 žlice
- Đumbir oljušten i nariban - 1 žlica
- Dvije mrkvice oljuštene i krupno naribane
- Krupna sol - pola žličice
- Zaslađivač po želji - pola žličice
- Ocat od rižinog vina - četiri žlice
- Majoneza - 125 ml
- Sok od jedne limete
- Pola krastavca oljuštenog, bez koštica, narezanog na štapiće
- Šaka svježeg lišća bosiljka
- Jedan baguette (dugi francuski kruh) prerezan po dužini
Priprema jela
Priprema:
- Prije izrade sendviča, Gwyneth predlaže mariniranje škampa radi boljeg okusa. Stavi škampe u malu zdjelu sa sojinim umakom, sezamovim uljem i đumbirom te sve zajedno izmiješaj. Poklopi smjesu i ostavi je jedan sat u frižideru.
- U drugoj zdjeli izmiješaj mrkvice, sol, šećer i ocat te je također poklopi i stavi u frižider na jedan sat.
- U treću zdjelu umiješaj majonezu, sok limete i umak sriracha (tajlandski ljuti umak od čili papričica, češnjaka, octa i soli, kojim možeš napraviti i sama), te i nju poklopljenu stavi u frižider na jedan sat.
- Zagrij roštilj ili tavu na srednje visoku temperaturu. Roštiljaj škampe po dvije minute na svakoj strani, zatim ih ukloni s roštilja i pusti da stoje.
- Tada zagrij polovice baguettea sa svih strana dok ne budu lagano tostirane. Namaži unutrašnje strane baguettea sa smjesom majoneze.
- Posloži krastavce, kisele mrkvice i trave na jednoj strani baguettea. Izreži škampe u režnjeve debele jedan centimetar te ih položi povrh povrća i trava. Preklopi s drugom polovicom baguettea, prereži unakrst na četiri dijela.
- Ako nemaš roštilj, zagrij željeznu tavu na žaru i potom prži škampe u vrućoj zadimljenoj tavi. To će proizvesti zagorenu koru koja se dobiva roštiljanjem.
Ukupno vrijeme pripreme: sat i 20 minuta
Recept se nalazi u Gwynethinoj kuharici ''My Father's Daughter'', a preuzet je sa stranice www.aesvc.com
Foto: ARROW PRESS/Press Association/PIXSELL