Gusta juha od paprika i lignji
Ako voliš jesti povrće, obavezno probaj gustu juhu od slatkih paprika. Iako je topla, ova juha će te osvježiti, a uz dodatak prženih lignji dobit ćeš zanimljiv i ukusan brzi ručak
Ovo je jedna od rijetkih toplih juha koje jedem ljeti. Možda nije ništa novo ni revolucionarno, ali je zato vrlo jednostavan i meni jako drag recept.
Juha je neobično osvježavajuća, iako je topla. Ako voliš paprike nećeš joj moći odoljeti, a uz malo prženih lignji i komad kruha brzo ćeš dobiti zanimljiv ručak.
Isprobaj recept za juhu od rog paprika i lignji!
Sastojci za 4 osobe
- 6 crvenih paprika rog
- 2 zeleno-žute rog paprike
- 2 crvena luka
- 500 g lignji
- 2 krumpira
- maslinovo ulje
- sok od pola limuna
- sol, svježe mljeveni papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti juhu od rog paprika i lignji!
Priprema s guštom- Očisti lignje i operi ih. Ostavi ih da se posuše.
- Raspolovi paprike i izvadi im sjemenke. Nasjeckaj paprike na sitne kockice. (napomena: gore navedene paprike nisu ljute već slatke paprike).
- Luk nasjeckaj na sitne kockice.
- Oguli krumpir i nasjeckaj na sitne kockice kao i paprike.
- Zagrij maslinovo ulje u većoj posudi. Na laganoj vatri poprži kratko luk dok se ne zacakli. Zatim dodaj nasjeckanu papriku i prijaj par minuta.
- Dodaj nasjeckani krumpir.
- Dodaj vode dovoljno da prekriješ paprike i krumpir u posudi (da bude 2 cm više od paprike i krumpira).
- Pokrij poklopcem i kuhaj oko 15 minuta. Kuhaj na laganoj vatri, povremeno miješajući. Kad su paprike i krumpir omekšali skini s vatre.
- U međuvremenu nasjeckaj lignje na kolutiće i uvaljaj ih u brašno.
- Juhu miksaj dok ne dobiješ glatku kompaktnu smjesu. Dodaj soli i papra po želji.
- Stavi grijati maslinovo ulje. Kad je dovoljno vruće poprži lignje kratko i pazi da ne postanu gumene. Izvadi ih na kuhinjski papir da se malo cijede od ulja. Posoli i dodaj malo limunovog soka na njih.
- Pažljivo, da se ne opečeš, uz pomoć vilice ih naguraj na štapić od ražnjića. Ako ti se ovo ne da raditi, možeš ih poslužiti u maloj posudici do juhe. Ovako na štapiću je naravno dekorativnije.
- Miksanu juhu ulij u tanjur i ukrasi ražnjićima od lignji. Posluži vruće. Dobar tek!
- Očisti lignje i operi ih. Ostavi ih da se posuše.
- Raspolovi paprike i izvadi im sjemenke. Nasjeckaj paprike na sitne kockice. (napomena: gore navedene paprike nisu ljute već slatke paprike).
- Luk nasjeckaj na sitne kockice.
- Oguli krumpir i nasjeckaj na sitne kockice kao i paprike.
- Zagrij maslinovo ulje u većoj posudi. Na laganoj vatri poprži kratko luk dok se ne zacakli. Zatim dodaj nasjeckanu papriku i prijaj par minuta.
- Dodaj nasjeckani krumpir.
- Dodaj vode dovoljno da prekriješ paprike i krumpir u posudi (da bude 2 cm više od paprike i krumpira).
- Pokrij poklopcem i kuhaj oko 15 minuta. Kuhaj na laganoj vatri, povremeno miješajući. Kad su paprike i krumpir omekšali skini s vatre.
- U međuvremenu nasjeckaj lignje na kolutiće i uvaljaj ih u brašno.
- Juhu miksaj dok ne dobiješ glatku kompaktnu smjesu. Dodaj soli i papra po želji.
- Stavi grijati maslinovo ulje. Kad je dovoljno vruće poprži lignje kratko i pazi da ne postanu gumene. Izvadi ih na kuhinjski papir da se malo cijede od ulja. Posoli i dodaj malo limunovog soka na njih.
- Pažljivo, da se ne opečeš, uz pomoć vilice ih naguraj na štapić od ražnjića. Ako ti se ovo ne da raditi, možeš ih poslužiti u maloj posudici do juhe. Ovako na štapiću je naravno dekorativnije.
- Miksanu juhu ulij u tanjur i ukrasi ražnjićima od lignji. Posluži vruće. Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela