Gusta juha od brokule

Tople, guste povrtne juhe ugrijat će tvoj organizam i opskrbiti te energijom. Juha od brokule jednostavna je za pripremu, a u njoj uživaju i odrasli i djeca. Slijedi recept i guštaj u ovom hranjivom i ukusnom obroku
Vidi originalni članak

Stiže hladnije vrijeme i organizam jednostavno traži hranu koja se jede na žlicu. S obzirom da moja obitelj voli razne guste povrtne juhe ovaj put ću podijeliti s tobom recept za juhu od brokule.

Da, da, čak i moje dijete voli jesti juhu od brokule, iako su brokule jedno od povrća na koje se djeca najteže naviknu. Ispočetka ih je odbijao jesti ali kad sam prvi put napravila ovu juhu "popustio je". Čak i ako ne voliš brokule možda i ti "popustiš" nakon što probaš ovu juhu. Jednostavno, fino, brzo i jeftino.

Isprobaj recept za juhu od brokule!

Sastojci za 4 osobe

  • 1 glavica nasjeckanog crvenog luka
  • 800 g brokule
  • 100 g krumpira

Za povrtni temeljac

  • 1 korijen peršina
  • 1 poriluk
  • 1 luk

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti juhu od brokule!

Priprema s guštom

  1. Operi i oguli korijen peršina i luk. Očisti i nareži na tri komada poriluk. Stavi kuhati u dvije litre vode. Temeljac kuhaj bez soli. Kuhaj pola sata dok ne pripremiš ostale namirnice, a onda izvadi povrće iz temeljca. Dok se kuha odstrani žlicom prljavštinu koja se lovi po površini da dobiješ bistar temeljac.
  2. Operi brokulu. Odvoji dijelove cvjetova (stabljike ne koristiš u ovoj juhi).
  3. Jednu trećinu brokula blanširaj - zakuhaj vodu i dodaj joj dvije velike jušne žlice soli. Kad je voda zakuhala, kuhaj brokule oko pet do šest minuta (ovisno o veličini) i zatim ih izvadi i ubaci u hladnu vodu s ledom kako bi ostale lijepe zelene boje. Ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
  4. Na tri, četiri žlice maslinovog ulja poprži nasjeckani luk.
  5. Dodaj mu ostatak od dvije trećine brokula. Kratko pirjaj i zatim dodaj temeljac dovoljno da pokrije brokule.
  6. Kuhaj dok brokule ne postanu mekane (oko desetak minuta, ovisno o veličini). Jesu li dovoljno mekane možeš probati vilicom, ako prođe kroz brokule kao kroz maslac možeš ih skinuti s vatre.
  7. Uz pomoć štapnog miksera ili sjeckalice dobro izmiksaj juhu. Kada dobiješ kompaktnu smjesu uzmi veće sito (sa nešto većim rupicama) i polako propasiraj juhu miješajući sa žlicom po situ kako bi ostatak nepotrebnih mrvica ostao na situ. Na taj način dobit ćeš glađu teksturu juhe koja će biti prihvatljivija okusom i teksturom djeci, a i onima koji baš ne vole brokulu.
  8. Posoli po želji. Pazi da nije neslana, ni preslana.
  9. Nasjeckaj na sitno pola svježe čili papričice (za varijantu za odrasle, a djeci ostavi bez da im ne bi bilo ljuto).
  10. Serviraj blanširane brokule u tanjur i oko njih dodaj juhu. Za odrasle dodaj maslinovo ulje i malo svježe čili papričice. U varijanti za djecu na vrh dodaj samo nekoliko kapi maslinovog ulja. Dobar tek!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Posjeti missZDRAVA.hr