Domaći grog koji odmah zagrijava
Najpoznatije djelovanje cimeta odnosi se na blagotvoran učinak na razinu šećera u krvi. Istraživanja, naime, pokazuju da cimet stimulira receptore inzulina i inhibira enzime koji ga inaktiviraju te tako značajno pospješuje stanično iskorištenje glukoze. Ipak, valja biti svjestan da je grog prije svega alkoholno piće i kao takvo obiluje kalorijama te nosi sa sobom zdravstvene rizike ukoliko se s njim pretjeruje. Umjerena konzumacija, pak, može imati pozitivan učinak na zdravlje čovjeka. U grogu uživaj umjereno; preporuke glase 2-3 pića za muškarce i 1-2 za žene. Za orijentir, 1 pićem se kod žestokih alkoholnih napitaka pa tako i ruma, smatra 0.3 dcl pića.
Tradicionalni grog
Sastojci (za 2 pića):
- 0.6 dcl tamnog ruma
- 1 čajna žličica smeđeg šećera
- 0.15 dcl soka limete
- 1.2 dcl kipuće vode
- štapić cimeta
Priprema:
Dobro pomiješaj rum, sok limete i šećer. Prelij smjesu kipućom vodom i ukrasi štapićem cimeta.
Začinjeni grog
Sastojci (za 2 pića):
- 0.75 dcl ruma (mješavina svijetlog i tamnog ruma)
- 1 čajna žličica šećera
- 2.0 dcl blagog ruskog čaja
- 0.15 dcl soka od limete
- ¼ naranče, narezana na kriške
- štapić cimeta
- par klinčića
Priprema:
Pomiješaj rum, šećer i sok limete. Prelij kipućim čajem, dodaj cimet i klinčiće te ukrasi kriškama naranče.
Napomena: Ako nemaš štapić cimeta, možeš upotrijebiti i cimet u prahu.
Doznaj koliko šećera imaju zimska pića.