Francuska salata u zdravijoj verziji trenerice Sanje Žuljević i Petra Tucmana

Screenshot
Francuska salata nastala je u Rusiji 1860. godine. Izmislio ju je ruski kuhar belgijskih korijena Lucien Olivier kao posvetu dekadentnoj i raskošnoj francuskoj gastronomiji. Negova verzija je sadržavala kapare, teleći jezik, kavijar i zelenu salatu.
Vidi originalni članak

Francuska salata uvijek je zvijezda blagdanskog stola i svi ju vole. Donosimo ti recept za francusku salatu od čak 15 porcija i s domaćom majonezom.

Jednostavna domaća majoneza

Za početak trebaš napraviti domaću majonezu za koju su ti potrebni:

  • jaje
  • 1,5 dcl maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • senf
  • curry u prahu
  • chilli u prahu
  • češnjak, ako želiš

Priprema

Izvadi jaje iz hladnjaka da bude na sobnoj temperaturi. Jaje mora biti svježe, a bilo bi dobro da je iz domaćeg uzgoja. Isto vrijedi i za maslinovo ulje pa probaj nabaviti što kvalitetnije. Jaje razbij u visoku posudu od štapnog miksera i dodaj ulje i začine po želji. Zatim sve izmiksaj štapnim mikserom na najjačoj brzini dok smjesa ne postane gusta za što će ti trebati oko jedne minute. Ako je smjesa pregusta, možeš ju razrijediti s malo limunovog soka. Ovu domaću majonezu možeš čuvati u hladnjaku do tri dana.

video by sanja Žuljević i Petar Tucman Kuhano tamno pivo s brendijem i začinima za zimska druženja

Francuska salata

Sastojci:

  • 500 grama krumpira
  • 300 grama kiselih krastavaca
  • 250 grama graška
  • 200 grama mrkve
  • 4 jaja
  • 300 grama domaće majoneze
  • čašica grčkog jogurta
  • sol
  • papar
  • limunov sok

Za još recepata posjeti Sanjinu stranicu Koji biiiip kuhamo

Priprema

Stavi kuhati krumpire i iznad njih na pari kuhaj grašak i mrkvu. Zadnjih 10 minuta dok se krumpir kuha dodaj i jaja. Sastojci neka se dobro ohlade i sve, osim graška, izreži na kockice. O tebi ovisi na koju ćeš ih veličinu izrezati, ali kiseli krastavci neka budu jednako narezani na kockice. Sve povrće i jaja pomiješaj s domaćom majonezom, grčkim jogurtom i začinima. Francuska salata spremna je za posluživanje nakon što se ohladi par sati u hladnjaku.

Your browser doesn’t support HTML5 video

 

Posjeti missZDRAVA.hr