Eksplozija okusa uz sirove specijalitete

Sirova hrana u posljednje vrijeme izaziva sve veći interes javnosti, a iako možda djeluje neukusno, pripremljena na pravi način može biti jako fina. Posjetili smo radionicu sirove hrane Aleksandre Žarak i saznali kako se pripremaju sirovi specijaliteti te koje dobrobiti ovako pripremljena hrana donosi organizmu. Uz naše savjete nauči kako pripremiti Talijansku salatu!
Vidi originalni članak

Aleksandra Žarak bivša je novinarka sa nizom hobija i područja interesa, a za sebe kaže kako najviše voli gastronomiju. Već se neko vrijeme hrani sirovom hranom te se kontinuirano educira o ovom načinu prehrane. Svoju strast odlučila je pretvoriti u radionice putem kojih prenosi znanje o prednostima sirovih namirnica te polaznike uči kako pripremiti ukusna sirova jela.

Inspiracija u sezonskim okusima

Iako nikada u životu nije bila vegetarijanka, Aleksandra je stjecajem okolnosti naišla na knjigu "Zeleno za zdravlje" u kojoj je pronašla rješenje za problem loše probave.

'Nakon duljeg vremena na zelenim sokovima, koji su mene i mamu u potpunosti izliječili od spomenutog problema, a čitajući literaturu odlučila sam probati sirovu hranu. Dala sam si tri dana, no već nakon prvog dana bila sam oduševljena intenzitetom i eksplozijom okusa. Nakon toga sam opet kušala jesti i ribu i meso, ali mi više nisu tako ukusni', govori Aleksandra kojoj je sirova hrana pojednostavila život te popravila imunitet.

'Osjećam se poletnije i bolje spavam, a prehlade me zaobilaze. Volim svaki dan otići na tržnicu i pogledati što ima novog i sezonskog, inspirirati se bojama i okusima, no na pripremu hrane sada trošim daleko manje vremena nego prije', kaže Aleksandra i dodaje kako nekad ručak počinje pripremati desetak minuta prije jedenja.

Prednosti sirovih namirnica

Aleksandra ističe kako sve češće u javnost izlaze znanstvena istraživanja koja potvrđuju štetno djelovanje termičke obrade na hranu. Primjerice, korisni sastojci poput falkarinola koji je dvaput jači u sirovoj nego kuhanoj mrkvi (pomaže zaustavljanju širenja nekih vrsta raka), resveratola (liječi mnoge bolesti vezane uz starenje te aktivira enzime vezane uz životni vijek) te brojne fitokemikalije u voću i povrću koje mogu znantno smanjiti opasnost od raka puno su koncentriranije u sirovoj nego termički obrađenoj hrani.

Termičkom obradom hrane mijenja se sastav namirnica i njihovi enzimi te namirnice postaju teže probavljive. 'Probaj jednom, usporedbe radi, pojesti kompletni sirovi ručak i usporediti kako se osjećaš nakon klasičnog (često nas obuzme umor i tromost) i sirovog ručka (osjećamo se poletno i puni energije).

Mislim da smo danas zaboravili osluškivati svoje tijelo, a ono nam najbolje kaže koja hrana ga čini poletnim, veselim i zdravim', priča Aleksandra i ističe kako se i sirovom hranom u organizam može unijeti dovoljno vitamina i minerala - prehrana jedino treba biti raznolika.

Radionice sirove hrane

Aleksandra odnedavno, u Medulićevoj ulici broj 19, održava radionice sirove hrane, za koje se odlučila na nagovor instruktorice joge. Na radionicama obično bude od 5 do 8 polaznika, a uvijek se priprema 5 različitih jela, koja se odmah i degustiraju.

'Primijetila sam da je u posljednih godinu dana interes za sirovu hranu u Hrvatskoj jako narastao pa sam odlučila organizirati ciklus od nekoliko radionica, a reakcije su odlične! Želim demistificirati sirovu hranu i pokazati da je svima dostupna i jako ukusna. Ako uvedeš samo jednu malu (zelenu) promjenu u svoj način prehrane, već si puno učinila za sebe i svoje zdravlje', priča Aleksandra koja se kontinuirano educira o sirovoj prehrani.

'Svakako preporučujem da kušaš sirovu hranu, makar samo iz znatiželje i vidiš kako se od nje osjećaš. Iznenadit ćeš se intenzivnošću okusa i otkriti neke do tada neuobičajene okuse i kombinacije. Također, svojem ćeš zdravlju učiniti golemu uslugu jer sirova hrana nije pomodni hir nego korak ka boljem zdravlju i vitalnosti', savjetuje ti Aleksandra.

Za više informacija o radionicama sirove hrane Aleksandre Žarak obrati se na mail aleksandrazarak@gmail.com ili na stranicu greenrawgoddess.blogspot.com.

U nastavku ti donosimo Aleksandrin recept za Talijansku salatu!

Talijanska salata

Sastojci

Za marinirane gljive

  • 2 šalice narezanih gljiva
  • 2 do 3 žlice tamari umaka
  • 2 do 3 žlice maslinovog ulja
  • malo jabučnog octa
  • svježe mljeveni sol i papar

Gljive stavi u zdjelu, prelij marinadom i ostavi da odstoje barem pola sata. Može i preko noći, ali tada stavi u hladnjak.

Za salatu

  • miješane zelene salate (rikula, radič, matovilac - što god imaš, u redu je)
  • sojine klice
  • cherry rajčice, prepolovljene
  • suhe rajčice (prethodno namočene u vodi i ocijeđene te narezane na trakice)
  • avokado
  • crvena i narančasta paprika, narezana na kockice
  • pinjoli

Dresing

  • maslinovo ulje
  • aceto balsamico
  • čili u prahu ili ljuskicama
  • origano
  • bosiljak
  • himalajska sol i papar

Priprema

  1. U zdjelu rasporedi salate pa na to aranžiraj rajčice, papriku, suhe rajčice, režnjeve avokada i ocijeđene, marinirane gljive.
  2. Dobro pomiješaj sve sastojke za marinadu i promućkaj, da se malo poveže te prelij preko salate.
  3. Gore ukrasi svježim bosiljkom te pospi pinjolima.
Posjeti missZDRAVA.hr