Domaći gluten free hamburgeri
Sastojci za 2 peciva:
- 2 šalice bez glutenskog brašna
- 1 žlica šećera
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 1/4 šalice maslinova ulja
- 2 jaja
- voda po potrebi
Priprema: Posebno pomiješaj suhe i posebno mokre sastojke. Umijesi ih zajedno u jednu smjesu i dodaj vode po potrebi kako bi dobila glatku i mekanu teksturu. Tijesto ostavi odležati najmanje 4 sata, a najbolje bi bilo jedan dan. Nakon što se tijesto diglo oblikuj kugle tijesta i stavi ih na papir za pečenje. Peci 30 minuta na 180 stupnjeva. Po želji premaži žutanjkom i pospi lanenim odnosno sezamovim sjemenkama.
Sastojci za popečke od prosa:
- 3 šalice kuhanog prosa
- 2 režnja češnjaka
- 1 bijeli luk
- 1 crvena paprika
- sol, papar
- maslinovo ulje
- suncokretovo ulje ( po potrebi)
Priprema: Na maslinovu ulju poprži nasjeckani češnjak, bijeli luk i crvenu papriku i pomiješaj sa kuhanim prosom koji prethodno nisi solila. Slanoću doziraj tek na kraju, kada su svi sastojci pomiješani. Popečke začini solju i paprom, oblikuj plosnate kružiće debljine 1 do 2 cm te ih uvaljaj u brašno bez glutena. Prži ih na maslinovu ulje dok ne dobe lagano smeđu boju. Umjesto prženja, popečke možeš i peći u pećnici jedno 15 minuta, ali onda nećeš dobiti jednaku hrskavost.
Sastojci za namaz od graha s ružmarinom:
- 2 šalice kuhanog graha
- 1 žličica senfa
- 2 žličice svježeg ružmarina
- 1 žličica soli
- 4 žličice bučinog ulja
- pola režnja češnjaka
Priprema: Sve sastojke ubaci u blender i dobro ih izmiksaj dok ne dobiješ kremu. Možeš koristiti i ručni mikser.
Sastojci za preljev:
- 1/2 šalice kiselog vrhnja
- 2 ukiseljena krastavca
Priprema: Krastavce nasjeckaj na sitne kockice i pomiješaj ih s vrhnjem.
Slaganje: Pri slaganju koristi svježe povrće kao što su salata, matovilac, mini rajčice, kiseli krastavci.
Potraži još recepata Kristine Grofelnik.