Danas ne kuham!
Ljetne žege i omare ne mame nas na kulinarske avanture uz štednjak, ali zato mogu biti poticajne za istraživanja pripreme osvježavajućih jela s raznolikim povrćem i voćem – juha, salata i napitaka.
Budući da nam treba puno tekućine, pripremaj si sokove od povrća koji mogu zamijeniti juhu u ponekom obroku. Sok od mrkve svojom će bojom i slatkastim okusom uvijek biti dobitna kombinacija, a možeš ga miješati sa sokovima od drugog povrća i malenog dodatka začinskih trava koje će dodati zanimljive arome.
Obilje ljetnog povrća pretvori u maštovite, šarene salate začinjene kvalitetnim maslinovim uljem i recimo, domaćim jabučnim octom. A voće nas mami na smišljanje osvježavajućih salata koje se mogu poslužiti kao lagane užine. Predlažemo ti jednu, koju će uz druge ukusne recepte, Ana pripremiti na svojoj poticajnoj radionici "Danas ne kuham":
Dinja sa zobenim vrhnjem i keksima s rogačem
Sastojci:
- dinja
- breskve
- prstohvat soli
- limunov sok
- malo šumskih ili običnih jagoda
- mljeveni keksi (biskvit s rogačem)
- zobeno vrhnje
- nut mix – maslac od orašida (postoje maslaci od lješnjaka, badema, kikrikija, sezama, indijskog oraha i njihove kombinacije)
- slad
- listići mente
Priprema:
Dinju prepoloviti, očistiti od sjemenki pa izdubiti. Meso narezati na kockice, pa posoliti i ostaviti da odstoji. Breskve oprati, pa narezati na kockice i također malo posoliti te dodati limunov sok. Pomiješati slad, zobeno vrhnje i maslac od lješnjaka u preljev. U dinju staviti dinju i breskvu, preliti sladom sa zobenim vrhnjem i maslacom od lješnjaka, pa posuti keksima. Ukrasiti šumskim ili običnim jagodama i listićima mente.
Radionica Ane Janjatović Zorice "Danas ne kuham", održat će se u utorak, 8. 6. 2010. u Makronovi, od 17 sati. Na radionici će Ana polaznike osvježiti i juhom od krastavaca i rajčice sa začinima, hladom juhom od mrkve i cikle, bogatim povrtnim nektarom, miješanim povrćem s umakom od indijskih oraščića, te dinjom sa zobenim vrhnjem i rogačem.
Više info: www.makronova.com