Curry krem juha od mladog graška

Nevena Buljan iz Rijeke poslala nam je recept za curry krem juhu od mladog graška sa zobenim vrhnjem i kokosovim mlijekom kojeg je stručni žiri portala zdravakrava.hr i gastro.hr izabrao za recept tjedna, čime je ona ušla u izbor za top kuharicu proljeća
Vidi originalni članak

Provjeri kako i ti možeš sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća" i osvajati vrijedne nagrade!

Sastojci za 2 osobe:

  • 250 g mladog ili smrznutog graška
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ½ žličice curryja
  • ½ žličice naribanog svježeg đumbira
  • 1 luk
  • 1 režanj mladog češnjaka
  • 100 ml zobenog vrhnja
  • 60 ml kokosovog mlijeka
  • malo vode po potrebi
  • nekoliko listića rikole ili matovilca

Priprema:

  1. Luk nareži na sitne komadiće, režanj češnjaka zgnječi.
  2. Grašak kuhaj 5 minuta u dosta posoljenoj vodi, neka bude slana skoro kao more, jer će tako grašak očuvati svoju lijepu zelenu boju. Ocijedi grašak te ga isperi pod mlazom hladne vode te stavi na stranu.
  3. Zagrij maslinovo ulje pa dodaj curry na vruće ulje da zamiriše, zatim sjeckani luk te posoli. Pirjaj nekoliko minuta pa ubaci zgnječeni češnjak te još kratko pirjaj dok češnjak ne pusti miris.
  4. Dodaj 200 g graška (preostalih 50 g sačuvaj za dekoraciju) te pirjaj nekoliko minuta da se svi sastojci povežu, a zatim dodaj zobeno vrhnje i kokosovo mlijeko. Prokuhaj ponovno nekoliko minuta, zatim makni s vatre, dodaj ½ žličice svježeg đumbira i izmiksaj juhu štapnim mikserom. Doradi okus solju ako je potrebno. Ukoliko ti se juha čini pregusta, možeš dodati vode ili još zobenog vrhnja ili kokosovog mlijeka.
  5. Vrati izmiksanu juhu na vatru još nekoliko minuta, a zatim makni s vatre i prije nego li ćeš je poslužiti pusti da malo odstoji da se prožmu okusi.
  6. Posluži u zdjelicama s par kapi maslinovog ulja, kuhanim graškom te listićima rikole ili matovilca.

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna, Nevena na dar dobiva poklon paket (pogledaj ga u Zdravom izlogu!) koji sadrži zobeni napitak Oatly, smeđu rižu, čaj Yogi tea Classic, sjemenke smeđeg lana, grožđice i ukusne vafle s lješnjakom iz trgovina ekoproizvodima bio&bio te kuharice "Proljeće" i "Juhe" u izdanju Planetopije, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.

Uz to ulazi u izbor za top kuharicu proljeća koja osvaja vrijednu nagradu generalnih pokrovitelja projekta - ustanove za edukaciju Makronova, trgovine ekoproizvoda bio&bio i izdavačke kuća Planetopija.

Posjeti missZDRAVA.hr