Crno vino i glavobolja, konačno na pomolu zaključak zašto je okidač za neke ljude
Zašto crno vino može uzrokovati glavobolje, čak i kod ljudi koji obično nemaju glavobolje uzrokovane alkoholom? U novoj studiji objavljenoj u Scientific Reports pokazalo se da bi to moglo biti zbog antioksidansa koji se prirodno nalazi u crnim vinima i koji ometa pravilan metabolizam alkohola.
Prema prijašnjim istraživanjima crno vino će uzrokovati glavobolju kod ljudi koji je inače imaju nakon konzumiranja alkohola. Također će uzrokovati glavobolju više nego žestoka pića, bijelo ili pjenušavo vino te čak tri puta više nego pivo. I ne morate piti previše vina da biste dobili glavobolju, jer se prema studiji ona može pojaviti za 30 minuta ili manje nakon samo jedne ili dvije čaše.
Kako antioksidans može postati toksičan?
Kako bi saznali zašto crno vino uzrokuje glavobolje, istraživači su proučavali ulogu antioksidansa kvercetina. Kvercetin je flavanol, potklasa flavonoida, koji su kemijski spojevi prirodno prisutni u svim vrstama voća i povrća, uključujući grožđe. Prema Američkoj udruzi za srce, flavonoidi imaju mnoge dobrobiti za zdravlje srca i mozga.
Kvercetin se smatra zdravim antioksidansom i čak je dostupan u obliku suplementa, ali istraživači su otkrili da, kada se metabolizira s alkoholom, može biti problematičan. "Kada dospije u krvotok, vaše ga tijelo pretvara u drugačiji oblik koji se zove kvercetin glukuronid", rekao je za Everyday Health koautor istraživanja dr. Andrew Waterhouse, profesor sa Sveučilišta u Kaliforniji.
U tom obliku blokira metabolizam alkohola. Kad se to dogodi, u sustavu se nakuplja toksin acetaldehid. Glavna autorica istraživanja, dr. sc. Apramita Devi objašnjava da je acetaldehid dobro poznati toksin, iritans koji može izazvati upalu, a visoke razine mogu uzrokovati crvenilo lica, glavobolju i mučninu.
No, prema autorima, još uvijek nije jasno zašto su neki ljudi osjetljiviji. Moguće je da kvercetin lakše inhibira enzime kod ljudi koji pate od glavobolje zbog crnog ili crvenog vina ili da na njih može lakše utjecati nakupljanje toksičnog acetaldehida nego na prosječne osobe. “Kvercetin je snažan antioksidans i tradicionalno se smatrao jednom od nutritivnih sastojaka crnog vina, ali ova studija svakako pokazuje da to možda i nije tako,” kaže dijetetičarka Katherine Donelan koja nije bila uključena u studiju. Dodaje da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdili i generalizirali ovi nalazi, ali da bi ovo istraživanje moglo biti vrijedno ljubitelje vina, osobito one koji su skloni glavoboljama.
Istraživači planiraju testirati teoriju na ljudima koji imaju glavobolje zbog konzumiranja alkohola. "Ako se naša hipoteza pokaže točnom, tada ćemo imati alate za rješavanje ovih važnih pitanja", kaže Waterhouse, dodajući da je u tijeku kliničko ispitivanje.
Razine flavanola mogu značajno varirati između sorti crnog vina
Razine flavanola mogu varirati u vinima, dijelom zato što se kvercetin reagira na sunčevu svjetlost. “Ako uzgajate grožđe s izloženim grozdovima, dobit ćete mnogo veće razine kvercetina. U nekim slučajevima može biti četiri do pet puta veći”, kaže Waterhouse.
Na razinu flavanola također utječe način proizvodnje vina, uključujući kontakt s kožom tijekom fermentacije, proces bistrenja i starenja. U bistrenju se u vino dodaje sredstvo poput želatine, bjelanjaka ili ugljena kako bi iz vina isprao neželjeni materijal.
Sulfati, histamini i tanini također bi mogli uzrokovati glavobolju od crnog vina
“Povijesno gledano, konzumacija vina bila je povezana sa štetnim učincima kao što su glavobolja, crvenilo kože i začepljenost nosa. Te se reakcije obično pripisuju alergijama ili osjetljivosti na komponente poput sulfita, histamina, tanina i tiramina,” kaže Donelan.
Donelan dodaje da alkohol sam po sebi ubrzava dehidraciju i stvara štetu u cijelom probavnom, kardiovaskularnom, imunološkom i središnjem živčanom sustavu, a poznat je i da je alkohol kancerogen. Što manje alkohola pijete, manji je rizik od raka.
Kako izbjeći glavobolju od crnog vina?
Kako bi se smanjio rizik od glavobolje od crnog vina, Donelan predlaže da odaberete sorte s nižim sadržajem potencijalno iritantnih elemenata. Ovo uključuje vina s:
- minimalno ili bez sulfita, uobičajeno organska vina
- manjim sadržajem tanina, kao što je vino od grožđa crljenak
- nižom razinom histamina, kao što su pinot crni ili merlot
- manjim sadržajem alkohola.
Donelan dodaje da pijenje puno vode i konzumiranje obroka bogatog proteinima i vlaknima može smanjiti šanse za pojavu glavobolje. "Time se razrjeđuje potencijalno problematičan sadržaj vina i usporava se njegova apsorpcija u gastrointestinalnom traktu", objašnjava Donelan.
Kad isprobavate novo crno vino, počnite s manje od pola čaše. Ako će vam zadati glavobolju, to će se dogoditi u roku od 15 minuta.