Crni dud ima laksativna svojstva
Crni dud, je za razliku od svojih rođaka, bijelog i crvenog duda prepoznatljiv po izrazito tamno ljubičasto do crnoj boji koju duguje antioksidativnom pigmentu antocijanidinu. Zanimljivo je da osim po boji, crni dud pred svojim rođacima prednjači i po aromi.
Obilje antioksidansa
Sto grama crnog duda osigurava tek 43 kalorije, ali čak 1.7 grama vlakana osobito pektina koji je razlog zašto se ovom voću pripisuju laksativna svojstva. Crni dud je iznimno bogat vitaminom C, a u značajnijim količinama sadrži i vitamin B2 i K.
Od minerala ističe se sadržajem željeza, kalija i magnezija. Ipak najveća vrijednost plodova duda leži u obilju antioksidansa koji sadrži. Ukusne i mesnate bobice crnog duda mogu se jesti sirove, ali su odličan materijal za pripremu sokova, sirupa, pekmeza, marmelada, čak i rakije. Plodovi duda se mogu i sušiti kako bi se u njima uživalo i tijekom zime.