Čokoladni brownies bez brašna brzo gotov
U svoju zbirku recepata uvrsti ove brownie bez brašna i 'čudnih' sastojaka. Lagano ga je napraviti, a njegov čokoladni okus čini ga neodoljivim.
Autorica recepta je vlasnica bloga Sweetest menu koja kaže kako joj je trebalo čak devet pokušaja da ovaj recept bude savršen. "Nikad nisam mislila da bi izrada browniesa bez brašna mogla biti toliko izazovna. Ali sada je to sve iza mene jer imam Browni kakav želim, bez čudnih sastojak poput crnog graha ili avokada ili skupog bezglutenskog brašna.
Najviše problema imala sam sa strukturom kolača jer mi je ispadao pretanak i tek mi je eksperimentiranje s raznim vrstama šećera, uljem, maslacem, jajima i različitim omjerima kakaa dovelo do rezultata, odnosno do mekanog i čokoladom bogatog browniesa", opisala je svoje iskustvo Jess, autorica bloga Sweetest menu.
Sastojci
- 73 g ili 1/3 šalice otopljenog maslaca
- 200 grama šećera
- 90 g ili 1/2 šalice smeđeg šećera
- čajna žlica ekstrakta vanilije
- 4 velika jaja
- 80 g (šalica) kakaa
- 75 g ili 1/2 šalice nasjeckane čokolade mliječne
- prstohvat soli
Priprema
- Zagrij pećnicu na 180 C i uključi ventilator ako imaš takvu pećnicu. Podmaži kvadratni lim od 20 cm ili ga obloži papirom za pečenje.
- U veliku zdjelu za miješanje dodaj rastopljeni maslac i šećere te ih lagano umuti. Smjesa će nalikovati mokrom pijesku. Dodaj ekstrakt vanilije.
- U zasebnoj zdjeli dodaj jaja i tuci vilicom 30-ak sekundi. Na vrhu bi se trebalo pojaviti nekoliko mjehurića.
- Zatim dodaj jaja s maslacem i šećerom, pomiješaj u kakao prahu i lagano miješaj dok se ne sjedine. Dodaj čokoladne mrvice i prstohvat soli.
- Izlij tijesto od brownija i stavi u pećnicu.
- Peci kolače otprilike 30 minuta ili dok sredina ne postane 'pudingasta'.
- Pusti kolač na sobnoj temperaturi da se ohladi i potom ga stavi u hladnjak.