Čokolada smanjuje rizik od dijabetesa
Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu British Journal of
Nutrition, svakodnevni umjereni unos čokolade može sniziti rizik od
dijabetesa i pomoći u očuvanju funkcije jetre. U istraživanju je sudjelovalo 1 153 osoba dobi 18-69 godina kojima je
unos čokolade, kao i druge prehrambene navike, procijenjen upitnikom o
učestalosti konzumacije hrane i pića
Veća osjetljivost na inzulin
Od ispitanika su prikupljeni i uzorci krvi iz kojih je određena razina glukoze i inzulina te enzima jetre. Usporedbom razine glukoze i inzulina u krvi procijenjena im je osjetljivost na inzulin. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su svakodnevno jeli čokoladu, u usporedbi s onima koji nisu, imali veću osjetljivost na inzulin te poželjnije razine enzima jetre u cirkulaciji.
Ova povezanost pokazala se čvršćom što je unos čokolade bio veći, a nije ovisila o dobi, spolu ni životnom stilu. Svejedno, ispitanici koji su češće konzumirali čokoladu uglavnom jesu bili mlađi, bolje educirani te tjelesno aktivniji. Prosječni unos čokolade bio je 25 g dnevno.
Ostatak teksta pročitaj na portalu Vitamini.hr