Chilli con soy: Za vegije koji vole ljuto
Čitatelj Tomislav Grbus, inače veliki obožavatelj chillija našao se u prilici da svoje omiljeno jelo treba prilagoditi vegetarijanskoj verziji. Osmislio je recept, isprobala sam ga i potvrđujem da je fantastičan.
Chilli sa sojom bogat je okusom, jasne strukture i s navedenom količinom chillija meni idealne ljutine. Ako ne voliš jako ljuto smanji količinu chillija ili izbaci peperoncino i riješena stvar. Jelo je zasitno i izvrsno paše uz tamni kruh sa sjemenkama i zelenu salatu. Jelo možeš zamrznuti i u uživati u njemu u više navrata. Jezikoslovci, ako ste uznemireni zbog mješavine jezika u nazivu jela, u obranu ću reći, autorsko jelo, autorski naslov.
Sastojci
- pelati, (mala) konzerva 400 g
- crveni grah (velika) konzerva 480 g
- malo konzerva kukuruza, 150 g
- sojine ljuskice, 110 g
- crvena rog paprika
- luk, 1kom
- režanj češnjaka
- sol, 3 čajne žlice
- chili, 3 čajne žlice
- kumin, 1 čajna žlica
- origano, 1 čajna žlica
- papar, 1 čajna žlica
- crna čokolada sa što većim postotkom kakaa, 20 g
- povrtna kocka za juhu
- peperonchini
- pola čajne žlice šećera
- tekući dim, 2 čajne žlice (opcionalno)
Priprema
- Namoči sojine ljuskice u vrućoj vodi i ostavi ih da stoje oko 10 minuta.
- U maloj posudici izmiješaj sol, chili, kumin, origano i papar.
- Luk sitno nasjeckati, češnjak izgnječiti, papriku isjeckati na kratke
- trakice.
- Luk i češnjak pirjati. Kad omekšaju i puste miris dodati papriku.
- Pirjati 5 do 10 minuta dok paprika ne omekša.
- Dodati pelate, soju, povrtnu kocku i dio začina iz posudice i dobro izmiješati.
- Kuhati na slaboj vatri 10 minuta povremeno miješajući.
- Ako je potrebno, dodati povremeno malo vode.
- Ubaciti čokoladu i miješati dok se ne čokolada ne rastopi.
- Kukuruz dodati pet minuta prije kraja kuhanja.
- Kuhati još dvadesetak minuta na slaboj vatri i dodavati ostatak začina i tekući dim, ako ga imaš.