Chill&Grill službeno počeo primorskim burgerom od svježe orade - donosimo recept
Na drugom Zagreb Chill&Grill festivalu na Bundeku. Vrijeme je savršeno, a atmosfera još bolja. Roštilji su se zagrijali, a svoje kulinarske sposobnosti iskušala je i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. Ona je na roštilj "bacila" prve komade carskog mesa uz asistenciju vrsnog kuhara Zorana Delića.
Nakon što se prvo meso fino ispeklo, pozornicu je preuzeo Zoran Delić pripremivši svoju omiljenu deliciju - primorski burger od svježe orade. Nadopunio je to dresingom od majoneze, senfa, meda, peršina, Vegete, papra i konjaka.
Dva fantastična recepta Zorana Delića
Inače, poznati hrvatski kuhar Zoran Delić je već 17 godina član Podravkinog tima, a ove godine je i grill majstor na Zagreb Chill&Grill festivalu. Podijelio je s nama svoja dva recepta:
Primorski burger
Sastojci:
- 1 kg bijele morske ribe – svježe ( brancin-lubin, orada, može i svježi bakalar )
- 200 g očišćenih repova škampa ili kozica
- 3 češnja češnjaka
- 4 bjelanjka
- 150 g sira ribanca
- 100 g pšeničnog griza ( Podravka )
- Mješavina sušenog mediteranskog bilja (bosiljak,ružmarin,lovor,peršin..) (Podravka )
- Bijeli papar ( Podravka )
- Sol
- 100 ml maslinovog ulja
- 0.05 l konjaka
- 0.1 l prošeka
Dresing:
- 2 limete
- 2 naranče
- Senf ( Podravka )
- Kečap ( Podravka )
- 150 g majoneze
- 200 ml maslinova ulja
- 2 žlice meda
- Prilog povrće :
- 2 komorača
- 1 kg mrkve
- 500 g celera
- 1 češnjak
- 2 ljubičasta luka
- Mini ( cherry ) rajčice
- 250g Matovilac ili rukola 250 g
- 10 manjih peciva za posluživanje
Postupak:
- Ribu očišćenu od kostiju i kože sitno nasjeckati pa pomiješati sa svim sastojcima da se dobije kompaktna smjesa koja se može oblikovati u kosane odreske željene veličine.
- Za dresing izmiješati sok citrusa ( može i korica limete ) sa malo senfa, kečapa i majoneze te maslinovim uljem. Po želji obogatiti sa mediteranskim biljem i žlicom meda.
- Povrće očistiti i narezati na deblje štapiće. Poželjno ga je kratko prije i blanširati samo da omekša a može se i odmah sirovo nabosti na štapiće te peći na roštilju. Začiniti prema želji ili preliti dresingom.
Cijeli članak pročitaj na: Gastro.hr.