Brze irske pogačice
Ususret danu sv. Patrika koji se obilježava 17. ožujka donosimo ti recept za irske pogačice sa sirom. Ovaj dan ne slavi se samo u Irskoj već diljem
svijeta, zabava je ovo koja promiče irsku kulturu, glazbu, ali i
gastronomiju. Tog 17. ožujka sve poprima zelenu boju. Sprema se zelena
hrana, nosi se
zelena odjeća i pije se tradicionalno irsko pivo
Sastojci za pogačice:
Ovo je recept za tradicionalni irski soda kruh koji je Sanja Štrbac, blogerica portala Gastro.hr prilagodila u brze i ukusne pogačice sa sirom. Većinu sastojaka imaš doma, a gotove su za manje od sat vremena.
- 450 g mekog brašna (može i neko drugo brašno)
- 1 žličica soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 350 - 400 ml mlaćenice
Sastojci za premaz:
- 1 jaje
- tvrdi sir
Priprema:
- Pećnicu uključi na 230 stupnjeva C i ostavi da se ugrije
- Prosij suhe sastojke u veću zdjelu, u sredini napravi rupu i dodaj mlaćenicu. Prvo dodaj oko 350 ml mlaćenice, nemoj sve odjednom, svako brašno drugačije upija.
- Zamijesi tijesto jednom rukom, ako bude potrebno dodaj još mlaćenice. Tijesto treba biti mekano, pomalo ljepljivo i vlažno.
- Zamiješeno tijesto prebaci na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljaj na debljinu od 2,5 cm. Izreži oblike po želji.
- Na protvan stavi masni papir za pečenje, na njega posloži pogačice, premaži ih jednim izmućenim jajetom, naribaj na njih sir na krupnu rendu i peci ih otprilike 20 minuta u zagrijanoj pećnici.
Savjet:
Ako ne možeš doći do kupovne mlaćenice, postoji domaća varijanta. U domaćoj varijanti je možeš napraviti tako što ćeš 400 ml mlijeka pomiješati s dvije žlice limunovog soka te ostaviti na toplom oko 15 minuta da odstoji i koristiti.
Još recepata potraži na portalu Gastro.hr