Brze irske pogačice

Ususret danu sv. Patrika koji se obilježava 17. ožujka donosimo ti recept za irske pogačice sa sirom. Ovaj dan ne slavi se samo u Irskoj već diljem svijeta, zabava je ovo koja promiče irsku kulturu, glazbu, ali i gastronomiju. Tog 17. ožujka sve poprima zelenu boju. Sprema se zelena hrana, nosi se zelena odjeća i pije se tradicionalno irsko pivo
Vidi originalni članak

Sastojci za pogačice:

Ovo je recept za tradicionalni irski soda kruh koji je Sanja Štrbac, blogerica portala Gastro.hr prilagodila u brze i ukusne pogačice sa sirom. Većinu sastojaka imaš doma, a gotove su za manje od sat vremena.

  • 450 g mekog brašna (može i neko drugo brašno)
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 350­ - 400 ml mlaćenice

Sastojci za premaz:

  • 1 jaje
  • tvrdi sir

Priprema:

  • Pećnicu uključi na 230 stupnjeva C i ostavi da se ugrije
  • Prosij suhe sastojke u veću zdjelu, u sredini napravi rupu i dodaj mlaćenicu. Prvo dodaj oko 350 ml mlaćenice, nemoj sve odjednom, svako brašno drugačije upija.
  • Zamijesi tijesto jednom rukom, ako bude potrebno dodaj još mlaćenice. Tijesto treba biti mekano, pomalo ljepljivo i vlažno.
  • Zamiješeno tijesto prebaci na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljaj na debljinu od 2,5 cm. Izreži oblike po želji.
  • Na protvan stavi masni papir za pečenje, na njega posloži pogačice, premaži ih jednim izmućenim jajetom, naribaj na njih sir na krupnu rendu i peci ih otprilike 20 minuta u zagrijanoj pećnici.

Savjet:

Ako ne možeš doći do kupovne mlaćenice, postoji domaća varijanta. U domaćoj varijanti je možeš napraviti tako što ćeš 400 ml mlijeka pomiješati s dvije žlice limunovog soka te ostaviti na toplom oko 15 minuta da odstoji i koristiti.

Još recepata potraži na portalu Gastro.hr

Posjeti missZDRAVA.hr