Bogata i zdrava juha od koprive i blitve s bulgurom
Kopriva je samonikla biljka bogata vitaminom C, karotenom, bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem, natrijem, kalijem, kao i hormonima koji reguliraju sadržaj glukoze u krvi.
Ljekovita svojstva kopriva je pokazala i u terapiji bubrežnih i reumatskih bolova, dijareje i anemije. Ujedno pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Stoga ti donosimo recept za prefinu juhu od koprive s bulgurom.
Sastojci za 2 osobe
- 1 mrkva
- 1 korijen peršina
- 2 žličice tamarija (umak od soje)
- 1 češanj češnjaka
- 2 žličice ulja od sezama
- 4 žlice bulgura
- 1 šalica koprive
- nekoliko listova blitve
Priprema
Nareži mrkvu i peršin te prelij s tri šalice vode. Dodaj tamari, usitnjeni češnjak i ulje, pa kuhaj oko 15 minuta. Dodaj bulgur (koji si preko noći natopila u mlakoj vodi) i kuhaj još 10 minuta. Nareži blitvu i dodaj je zajedno s koprivom, pa ostavi sve kuhati još minutu do dvije.