Blagi domaći ajvar
Ajvar je bila prerađevina za koju sam mislila da je nikad neću priremati. Svi recepti koje sam čula ili pročitala činili su mi se jako komplicirani, a kad god bih jela ajvar imala sam podrigivanje ili žgaravicu.
Jednog ljeta imali smo puno oštećene crvene paprike koja se nije mogla prodati, a bilo ju je šteta baciti. Moja suradnica Ljiljana došla je s idejom da bi ona od te paprike napravila malo ajvara za probu. Donijela mi je recept po kojem ona godinama radi ajvar. To je bila klasika: puno ulja, biber i šećer, alkoholni ocat.
Moj recept za ajvar
Modificirala sam recept tako što sam izbacila biber i šećer, a ulje smanjila na jednu trećinu. Ljilja je po ''mom'' receptu napravila ajvar i ja sam oprezno pojela malu količinu, i nije bilo nikakve reakcije. Drugi dan sam pojela malo više ajvara i opet nije bilo nikakvih smetnji. Onda sam shvatila da takav ajvar i ja mogu jesti, a kasnije i mnogi ljudi, koji ne smiju jesti industrijski ajvar, nisu imali nikakve smetnje od našeg ajvara.
Uskoro sam alkoholni ocat zamijenila našim jabučnim octom, patliđane tikvicama i patišonima. Danas pečemo ajvar gotovo bez patliđana. Finog je ''mekanog'' okusa, blago ljutkast, tako da ga i djeca jako vole.
Sastojci:
- 10 kg crvene mesnate paprike (može biti babura, rog i paradajzerica pomiješano)
- 2 kg patliđana, patišon tikvica ili cukina (a može i kombinacija)
- 1 kg crvenog luka
- 1-2 glavice češnjaka
- 3 l jabučnog octa
- 0,5 l ulja
- sol, nekoliko ljutih feferona
Količine se odnose na očišćene sastojke.
Priprema- Papriku operemo i očistimo od sjemenki, te ostavimo u polovicama (veće u četvrtinama). Patliđane operemo, ogulimo im koru i narežemo na ploške debljine do pola cm (tikvice ne treba guliti ako su mlade, a i sjemenke odvajamo samo kod starijih plodova). Crveni luk očistimo i narežemo na kolutove debljine 1 cm.
- U većoj posudi zagrijemo do vrenja jabučni ocat sa solju i vodom (da bude ugodno kiselo i slano) i u kipući ocat ubacujemo očišćenu papriku na kuhanje. Kuha se 5 do 10 minuta (zavisno od debljine mesa paprike) i vadi šupljom žlicom ili cjediljkom u veće cjedilo da se još malo ocijedi. To ponavljamo dok ne skuhamo svu papriku.
- Poslije paprike kuhamo patliđane i/ili tikvice i na kraju luk i češnjak. Ako imamo veću količinu, možemo povremeno dodati octa i soli, jer paprika kuhanjem upije, pa treba malo pojačati okuse.
- Sve kuhano stavljamo u cjedilo da se ocijedi, a zatim meljemo u stroju za meso, za povrće ili u mikseru. Po želji možemo miksati jače ili ostavljati komadiće povrća da budu vidljivi u gotovom ajvaru. Papriku ne valja prekuhati, jer će se prilikom mljevenja odvojiti kožica (što se ne događa ako kuhamo normalno).
- U posudu debelog dna (najbolje su velike plitke čelične ''rajngle'' ulijemo ulje i malo zagrijemo, te ubacimo sve mljeveno kuhano povrće. Sada počinje proces pečenja ajvara i potrebno ga je češće miješati da brže isparava, a da ne zagori.
- Kad nam se učini da je dovoljno gust, dodamo začine po želji: sitno sjeckane feferone 1 do 2 komada, papar (ako ga inače upotrebljavate), malo smeđeg šećera (ako vam je prekiselo), još malo soli i octa ako okus nije još ''pravi''.
- Odvojite dio na tanjurić, tanko razmažite i ostavite da se ohladi. I gustoća i okusi jako se razlikuju kad se ohladi. To neka vam bude pravo mjerilo da li još treba peći ili dodati još kojeg začina po vašem ukusu.
- Pripremite vruće staklenke s navojem i kad ocijenite da su okus i gustoća pravi punite vrućim ajvarom vruće staklenke, odmah zatvarajte i stavljajte u pećnicu na 100 stupnjeva još jedan sat da se steriliziraju.
- Ostavite ih u pećnici dok se potpuno ne ohlade, a zatim ih spremite u smočnicu ili u podrum. Vruće bočice se mogu hladiti i zamotane u deku ili putnim hladnjacima, ako imamo više ajvara za sterilizaciju.
- Papriku operemo i očistimo od sjemenki, te ostavimo u polovicama (veće u četvrtinama). Patliđane operemo, ogulimo im koru i narežemo na ploške debljine do pola cm (tikvice ne treba guliti ako su mlade, a i sjemenke odvajamo samo kod starijih plodova). Crveni luk očistimo i narežemo na kolutove debljine 1 cm.
- U većoj posudi zagrijemo do vrenja jabučni ocat sa solju i vodom (da bude ugodno kiselo i slano) i u kipući ocat ubacujemo očišćenu papriku na kuhanje. Kuha se 5 do 10 minuta (zavisno od debljine mesa paprike) i vadi šupljom žlicom ili cjediljkom u veće cjedilo da se još malo ocijedi. To ponavljamo dok ne skuhamo svu papriku.
- Poslije paprike kuhamo patliđane i/ili tikvice i na kraju luk i češnjak. Ako imamo veću količinu, možemo povremeno dodati octa i soli, jer paprika kuhanjem upije, pa treba malo pojačati okuse.
- Sve kuhano stavljamo u cjedilo da se ocijedi, a zatim meljemo u stroju za meso, za povrće ili u mikseru. Po želji možemo miksati jače ili ostavljati komadiće povrća da budu vidljivi u gotovom ajvaru. Papriku ne valja prekuhati, jer će se prilikom mljevenja odvojiti kožica (što se ne događa ako kuhamo normalno).
- U posudu debelog dna (najbolje su velike plitke čelične ''rajngle'' ulijemo ulje i malo zagrijemo, te ubacimo sve mljeveno kuhano povrće. Sada počinje proces pečenja ajvara i potrebno ga je češće miješati da brže isparava, a da ne zagori.
- Kad nam se učini da je dovoljno gust, dodamo začine po želji: sitno sjeckane feferone 1 do 2 komada, papar (ako ga inače upotrebljavate), malo smeđeg šećera (ako vam je prekiselo), još malo soli i octa ako okus nije još ''pravi''.
- Odvojite dio na tanjurić, tanko razmažite i ostavite da se ohladi. I gustoća i okusi jako se razlikuju kad se ohladi. To neka vam bude pravo mjerilo da li još treba peći ili dodati još kojeg začina po vašem ukusu.
- Pripremite vruće staklenke s navojem i kad ocijenite da su okus i gustoća pravi punite vrućim ajvarom vruće staklenke, odmah zatvarajte i stavljajte u pećnicu na 100 stupnjeva još jedan sat da se steriliziraju.
- Ostavite ih u pećnici dok se potpuno ne ohlade, a zatim ih spremite u smočnicu ili u podrum. Vruće bočice se mogu hladiti i zamotane u deku ili putnim hladnjacima, ako imamo više ajvara za sterilizaciju.
Ako želiš saznati više o prirodnoj zimnici, posjeti eko-manifestaciju Praznik plodova zemlje koja će se u nedjelju 26. rujna održati na ekološkom imanju Zrno u Habijanovcu, a na kojoj će Zlata Nanić voditi radionicu pripreme prirodne zimnice.
Više info: www.bio-zrno.hr