Recepti bez glutena za bolji imunitet
Tražilo se mjesto više
Radionica kuhanja bila je otvorena za sve posjetitelje Festivala, a mi smo podijelili i 10 puta po dvije ulaznice našim čitateljima koji su se odazvali u velikom broju pa se tražilo mjesto više.
Chef Branko Ognjenović sa svojim timom pripremio je bezglutenske specijalitete, a nutricionist Nenad Bratković dao je korisne savjete za osobe osjetljive na gluten: 'Gluten, kao protein nije esencijalan u prehrani, no daje mnoga organoleptička svojstva hrani: od hrskavosti do konzistencije hrane, a s nutritivne strane doprinosi određenom ukupnom proteinskom prehrambenom unosu. Priprema bezglutenskih obroka ima svoje zakonitosti, kako bi obrok bio ukusan, a naročito je velik izazov napraviti uobičajene recepte, poput kruha bez glutena. Pri pripremi obroka u prehrani bez glutena, važno je voditi računa o nutritivnoj punovrijednosti (hranjivosti) obroka, kako u njemu ne bi dominirali samo ugljikohidrati, već sve hranjive tvari, i kako bi obrok bio primamljiv i ukusan svima, od djece do najstarijih', rekao je magistar nutricionizma Nenad Bratković.
Chef Branko Ognjenović i nutricionist Nenad Bratković često organiziraju bezglutenske radionice, a više informacija doznaj ovdje.
Bezglutenske sastojke za radionicu omogućio je Schär.
Recept Branka Ognjenovića
Bruschetta s cherry rajčicama i inćunima
- 4 Schär mini baguetta
- 400 g cherry rajčica
- 50 g kapara
- 100 g slanih inćuna
- 100 ml maslinova ulja
- 1 vezica bosiljka
Priprema:
- Pecivo nareži na ploške te prepeci na tavi sa obje strane i posloži na pleh za pečenje.
- Cherry rajčice nareži na četvrtine te začini s maslinovim uljem, paprom, krupnije sjeckanim inćunima i kaparima.
- Začinjene rajčice rasporedi po prepečenom kruhu te peci u zagrijanoj pećnici na 200° Celzijevih nekoliko minuta da se rajčice zagriju.
- U blenderu samelji listiće bosiljka uz dodatak maslinova ulja da dobiješ kompaktnu pastu.
- Pečene bruschette posloži na tanjur te na rajčicu stavi malo paste od bosiljka i posluži.
Dobar tek!