Bezglutenski muffini s limunom i borovnicama

Guliver/Shutterstock
Najbolja stvar kod muffina je to da ih možeš nositi gdje god poželiš i opustiti se uz osvježavajuće okuse na poslu, pod predavanjima ili na kavi s prijateljicama. Odlična su užina i za djecu, a ove bezglutenske verzije savršene su za sve na dijeti.
Vidi originalni članak

Borovnice - prave energetske bombe

Sezona borovnica u punom je jeku, a za ovaj će ih recept trebati prethodno zamrznuti. Za zamrznuti borovnice treba ih jednostavno oprati s razrijeđenim sokom limuna, osušiti ih na papirnatom ručniku ili krpi i staviti u zamrzivač (u posudu za zamrzavanje ili vrećicu). 

Napravi veću količinu pa ih jedi poput hladnih grickalica za osvježenje ili ponudi klincima umjesto slatkiša. 

Osim fenomenalnog okusa, borovnice 'pucaju' od vitamina, antioksidansa, kalija i brojnih drugih minerala što im daje titulu superhrane

Pored borovnica, muffini će obilovat i brojnim drugim zdravim sastojcima poput kokosovog mlijeka, kokosovog brašna i jaja koji će te opskrbiti proteinima

Muffini s limunom, borovnicama i kokosovim brašnom

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 1/2 maslaca ili ghee maslaca (otopljenog)
  • 120 ml kokosovog mlijeka
  • 60 ml meda
  • 1 žličica vanilije (ekstrakta ili u prahu)
  • 1 žlica limunovog soka
  • 140 g kokosovog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice morske soli
  • 1/2 žlice limunske korice
  • 100 g borovnica (svježih ili zamrznutih)
  • 125 g pekan oraha (opcionalno)

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

tjedni recept S menija Zdrave krave: Zdravi muffini od mrkve s đumbirom zdravi i brzi muffini Superbrzi muffini bez brašna od samo tri sastojka

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 190°C
  2. U velikoj zdjeli pomiješaj jaja, otopljeni maslac, mlijeko, med, vaniliju i limunov sok. 
  3. U posebnoj zdjeli pomiješaj kokosovo brašno, cimet, sol, prašak za pecivo i limunovu koricu. 
  4. Uspi suhe sastojke u mokre i dobro poveži dok ne nestanu sve grudice. Pazi da ne pretjeraš jer bi tijesto moglo ostati 'žilavo'. 
  5. Dodaj borovnice u smjesu. 
  6. Pusti da tijesto odstoji 5 minuta kako bi kokosovo brašno upilo tekućinu. Za to vrijeme nasjeckaj pekan orahe na sitno. 
  7. Smjesu prelij u kalupe za muffine, papirnate ili silikonske pazeći da ih prethodno dobro namastiš kokosovim uljem ili otopljenim ghee maslacem. Pospi ih nasjeckanim pekan orasima. 
  8. Peci 30 minuta pa ohladi. U slast!

Probaj i zdrave čokoladne muffine s tikvicama

 

Posjeti missZDRAVA.hr