Bezglutenski čokoladni muffini
Helena Jakoliš postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za bezglutenske muffine od čokolade. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvojiti nagrade Russell Hobbs, pošalji nam recept sa zimskim namirnicama koje te najbolje griju
        
        
        Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu zime 2014.' potraži ovdje.
Više informacija o nagradama Russell Hobbs, pročitaj ovdje.
Cimet za više energije
Helena nam je rekla kako je zimi najbolje grije đumbir jer poboljšava cirkulaciju i jača imunitet te cimet koji svojim neodoljivim mirisom podiže energiju.
Sastojci:
- 12 žlica bademova brašna (250 - 300 g badema)
 - 5 žlica kokosova brašna
 - 1 žlica psylium praha
 - 4 žlice samljevenih chia sjemenki
 - 3 žlice bademova mlijeka
 - 2 žlice rogača
 - 2 banane
 - 5 - 6 suhih smokava
 - 1 žličica vanilije
 - 1/2 žličice cimeta
 - prstohvat đumbira
 - 3 - 4 žlice meda
 - 6 žlica domaće Nutelle
 
Priprema:
- Bademe samelji u multipraktiku, trebaš dobiti oko 12 žlica badem brašna.
 - Smjesu prebaci u zdjelu, dodaj kokosovo brašno, rogač u prahu, psylium, chia sjemenke i sve dobro pomiješaj.
 - Kada si smjesu dobro povezala dodaj bademovo mlijeko, smiksane banane i suhe smokve koje si natopila u vodi i smiksala u blenderu do kašaste smjese.
 - Dobro pomiješaj pa lagano dodaj začine i med.
 - Smjesu ostavi sat vremena da se poveže.
 - Nakon što se smjesa povezala, uzmi kalupe za muffine i u svaki kalup stavi 3 žlice smjese + 1 žlicu Nutelle na smjesu te na Nutellu opet ostatak smjese da popuni kalup.
 - Upali pećnicu na 190 stupnjeva, stavi muffine i peci ih oko 40 minuta.
 - Nakon što su muffini pečeni, izvadi ih iz pećnice i ostavi 30 minuta na sobnoj temperaturi.
 
Komentar Zdrave Krave: Helenin recept je zanimljiv jer sadrži obilje zdravih sastojaka poput đumbira, chia sjemenki, cimeta, badema i drugih. Međutim, sadrži i Nutellu koja istina ima privlačan okus, ali i niz ne odviše zdravih sastojaka. Možda bi se Helenin recept mogao učiniti zdravijim da se umjesto Nutelle stavi rastopljena tamna čokolada. Velika pohvala Heleni za fotografiju.