Benefiti kokosova ulja su samo mit, štetno je koliko i masnoće iz mesa?

Thinkstock
Američki savez za zdravlje srca nedavno je donio konačnu presudu kokosovom ulju i ona glasi - nezdravo! Čini se da je sve ono u što smo dosada vjerovali o ovoj namirnici samo mit.
Vidi originalni članak

Poput maslaca ili masnoća koje se nalaze u životinjskom mesu, kokosovo ulje puno je zasićenih masnoća, a upravo njih Savez krivi za veliki dio srčanih oboljenja. Samim time predlažu smanjenje unosa takvih namirnica, pa tako i do sada omiljene supernamirnice - kokosova ulja.

Na očitovanje ih je potaknula činjenica da 72% Amerikanaca i 37% američkih nutricionista smatra kokosovo ulje zdravom namirnicom"Ta tvrdnja je potpuno neutemeljena i pokušavamo saznati kako je do nje uopće i došlo", izjavio je dr. med. Franck Sacks za Health.

Rizik kardiovaskularnih bolesti manji za 30%

Svoje tvrdnje Savez podupire činjenicom da samo zamjenom zasićenih masnoća za nezasićene masnoće iz biljnih ulja smanjujemo rizik pojave kardiovaskularnih oboljenja za 30%. Nezasićene masnoće možeš pronaći u namirnicama poput orašastih plodova, sjemenki, ribe, avokada i maslinova ulja.

Često uzimanje ibuprofena povećava rizik srčanog udara

Savez je također citirao rezultate 7 studija u kojima je potvrđeno da kokosovo ulje podiže razinu kolesterola koliko i maslac, masnoće životinjskog porijekla i palmino ulje.

Na kraju preostaje zaključiti da maslinovo ulje još uvijek nije svrgnuto s trona najzdravije masnoće.

9 prirodnih načina na koje ćeš smanjiti visok tlak

 

Posjeti missZDRAVA.hr