Bebivita - saveznik u dječjoj prehrani

Jedan od temelja piramide zdrave prehrane za djecu jesu žitarice. Od davnina su bile prva nemliječna hrana koja se davala dojenčadi kao početak dohrane (primjerice rižine i kukuruzne pahuljice)
Vidi originalni članak

Žitarice se rano uvode u dohranu dojenčeta, no izbor mora biti usmjeren na one koje ne sadrže bjelančevinu gluten, kao što su riža ili kukuruz. Naravno, podrazumijeva se unos cjelovitog zrna, a ne oljuštenog jer se pretjeranom obradom gube njegova mnoga hranjiva svojstva.

Što sadrže žitarice?

  • Konzumiranjem žitarica dijete dobiva ugljikohidrate, visokovrijedne bjelančevine, vitamine B skupine, te vlakna i mineralne soli.
  • Kompleksni ugljikohidrati, kao što je škrob iz žitarica, razgrađuju se polako u organizmu djeteta i daju mu energiju kroz nekoliko sati.
  • Bogat su izvor vitamina skupine B. Ova skupina vitamina ima veliko značenje za organizam i funkciju stanice jer ulazi u sastav niza enzima koji sudjeluju u važnim energetskim procesima. Rast i razvoj dječjeg organizma kao i odvijanje svih vitalnih procesa u tijelu nezamislivi su bez njih, posebno regulacija živčanog sustava, te jačanje imuniteta.
  • Ono zbog čega žitarice najviše preporučujemo svakako je bogat sadržaj biljnih vlakana koja potiču probavu djeteta, te sadržaj mineralnih soli, neophodnih za rast i razvoj kostiju i zubi te održanje ravnoteže vode i soli u organizmu.

Koje žitarice uvesti prve u dohranu dojenčadi?

Pravilo je da prve žitne kašice pri uvođenju dohrane sadrže samo kukuruz i rižu. Na temelju novih spoznaja o celijakiji (nepodnošljivost na bjelančevinu gluten koja je sadržana u mnogim žitaricama), oprezno se uvode druge žitarice u prehranu dojenčeta: pšenični griz, zobene pahuljice. Obično se uvode iza šestog mjeseca uz promatranje reakcija djeteta. Obroci u tako ranoj dobi obično kao bazu imaju mlijeko ili voće, a žitarice su zastupljene u manjim količinama.

Ako si izvan doma, a tvojoj bebi je vrijeme za obrok, možeš joj dati zdrave i ukusne Bebivita kašice s integralnim žitaricama i voćem! Pune su vrijednih sastojaka i energije, a porijeklo sirovina je strogo kontrolirano.

Primjena gotovog obroka

Jednostavna primjena bebivita žitarica bez prethodne pripreme:

  • Gotov obrok bogat prijelaznim mlijekom i cjelovitim žitaricama, idealan kao zdrav, ukusan i zasitan doručak ili večera.
  • Prije upotrebe protresi, svakako serviraj u šalici ili edukativnoj čašici, hladan ili lagano zagrijan. Obrok ne kuhaj niti ponovno podgrijavaj.
  • Tvoje će dijete u samo 200 ml dobiti vrijedan obrok, prepun vitamina, minerala i hranjivih tvari potrebnih za njegov rast i razvoj.
  • Zbog ugodnog okusa (keks ili vanilija) ovaj obrok posebno se preporučuje dojenčadi i maloj djeci koja teže prihvaćaju obično mlijeko.
  • Praktično pakiranje u tetrapaku, idealno je kad si sa svojim mališanom na putu ili u šetnji.
Posjeti missZDRAVA.hr