Batat prutići s ljutim umakom od rajčica
Ipomoea batatas je povrće koje pripada porodici convovulaceae koja se tradicionalno uzgaja u Srednjoj i Južnoj Americi. Iako izgledom podsjeća na krumpir, batat je puno zanimljivija namirnica, zbog svojih nutritivnih karakteristika dobrodošla pri koncipiranju dobro izbalansiranih obroka.
Obiluje betakarotenom i C vitaminom, a sadrži B vitamin te niz mineralnih tvari poput željeza, kalija i bakra. Sadrži i vlakna te veće količine složenih šećera zahvaljujući kojima batat doprinosi energizaciji i stabilizaciji šećera u krvi.
Iako se lako priprema važno je upoznati karakteristike batata posebice što se njegova pulpa razlikuje po boji - može biti bijele boje ili u nekoj narančastoj nijansi. Batat se može pariti, kuhati, peći, pirjati i pržiti te kombinirati s drugim povrćem i oblikovati različita jela s dominantnim slatkastim okusom.
Sastojci:
- 30 dkg batata (bijele pulpe, narezano na srednje velike prutiće)
 - maslinovo ulje
 - sol
 
Sastojci za umak:
- 150 g pelata (narezano na komadiće)
 - 1/4 feferona (usitnjen)
 - 1 luk (narezan na kockice)
 - 1 režanj češnjaka (usitnjen)
 - lišće mladog luka (usitnjeno)
 - 2 žlice maslinova ulja
 - 1 žlice soka limete (limuna)
 - 1/4 žličice đumbira
 - sol
 
Priprema:
Batat pržiti na maslinovom ulju. Na kraju posoliti. Poslužiti s umakom.
Umak:
Pirjati na maslinovom ulju češnjak, luk i feferon. Dodati pelate od rajčica te kuhati na tihoj vatri 10-15 minuta. Dodati začine i još kratko sve kuhati da se poveže. Garnirati s lukom.
Radionica kuhanja
Makronovina učiteljica kuhanja Tončika Cukrov 1. ožujka će održati radionicu na kojoj će te upoznati s nekim zanimljivim jelima s batatom kao što su:
- svilene njoke
 - "vruća" musaka od seitana i batata
 - mornarski gulaš
 - prutićima s tartat umakom
 - "medna" torta
 
Radionica kuhanja će se održati u Makronovi, od 17 do 20:30 sati.
Više na: www.makronova.com