Baklava s pistacijama

Želim ti puno sreće u novoj godini i nadam se da si je dočekala u društvu dobrih prijatelja i uz dobar provod. Kažu da kakav je početak godine, takva će biti i cijela godina pa ti preporučujem da se zasladiš ovom baklavom kako bi ti godina bila slatka i radosna
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 3 lista tijesta za savijače
  • 400 g nesoljenih pistacija
  • 1/2 šalice bučinog ulja
  • 4 žlice mlijeka + voda po potrebi
  • 1 žlica meda

Sirup:

  • 1 šalica vode
  • 1 šalica smeđeg šećera + 1 žlica meda
  • cimet, kardamom, vanilija, đumbir, limun

Priprema:

  1. Položi prvi list tijesta na podlogu i premaži ga s malom količinom ulja, na njega stavi drugi i njega premaži uljem. Zatim položi treći i njega premaži uljem.
  2. Pistacije pomiješaj s mlijekom i medom i izblendaj u kremu. Po potrebi dodaj vode. Kremu premaži jednakomjerno po listovima i zarolaj u roladu.
  3. Roladu reži na kolutiće debljine 3 centimetra i položi u nauljenu vatrostalnu posudu. Peci oko 20 minuta na 170 stupnjeva. Tijekom pečenja, prelij baklavice s malom količinom bučina ulja.
  4. Dok se baklava peče, pripremi šećerni sirup. Pomiješaj vodu sa šećerom i medom. Dodaj začine i reduciraj dok sirup ne postane gust.
  5. Još vruću baklavu prelij vrućim sirupom i ostavi da se ohladi. Pospi nasjeckanim bučinim košticama

Dobar tek!

Posjeti missZDRAVA.hr