Srednji avokado sadrži čak 30 g masti

Thinkstock
Ne samo što avokado obiluje vitaminima i mineralima, već je dobar i u prevenciji Alzheimerove bolesti, bolesti srca, dijabetesa, tumora i mnogih drugih bolesti. Ne sadrži kolesterol, a bogat je kalijem i istodobno siromašan natrijem – što upravo i čini tajnu njegovog uspjeha u regulaciji krvnog tlaka. Međutim, ma koliko god da je avokado zdrav, nemoj pretjerivati kad su količine u pitanju, jer je izuzetno masno voće
Vidi originalni članak

Naime, avokado srednje veličine sadrži 30 grama masti, ali je riječ o korisnoj masnoći poput maslinovog ulja. Avokado se može naći u raznim jelima, najčešće sirov, a može se i kratko termički obraditi – pirjanjem ili na roštilju. Izuzetno se slaže s raznim povrćem, mesom i ribom.

Kako upotrijebiti avokado?

Nasjeckani avokado dodaj u juhu (nakon kuhanja), u voćnu salatu ili u salatu od svježeg povrća. Obogatit će ih kremastim okusom, a ujedno i znatno povećati sposobnost tijela da apsorbira karotenoide iz povrća. Također, od sitno nasjeckanog avokada, limunovog soka, senfa, soli, maslinovog ulja, malo kiselog mlijeka i nasjeckanog peršina dobit ćeš sjajan preljev za salatu. Možeš pripremiti ukusan i egzotičan ručak – avokado prereži na pola, izvadi košticu i napuni ga kuhanom integralnom rižom ili kus-kusom.

Saznaj koji je najbolji izbor masnoća za tanji struk!

Posjeti missZDRAVA.hr