Aromatična salata za bolje pamćenje

Od 11. do 17. ožujka u Hrvatskoj se održava Tjedan mozga s ciljem popularizacije znanja o funkcijama mozga i neuroznanosti. Tim povodom Zdrava Krava ti donosi recept za aromatičnu salatu s tunjevinom, bosiljkom i klicama, iz knjige "Hrana za mozak", akademkinje i neuroznanstvenice Vide Demarin kako bi tvoj mozak dobio sve hranljive sastojke, a nepce uživalo u okusima
Vidi originalni članak

Knjiga "Hrana za mozak", objavljena je 2010. godine u izdanju VBZ-a, i sadrži sedamdesetak jednostavnih brzih recepata s namirnicama provjereno korisnim za očuvanje zdravlja mozga. Znanstveno je dokazano da hrana ima velik utjecaj na zdravlje i funkcioniranje mozga. Kemijske tvari koje hranom unosiš u svoj organizam snažno utječu na pamćenje, koncentraciju, način razmišljanja i raspoloženje, no istodobno su važne u liječenju i sprečavanju mnogih bolesti - od karcinoma do depresije.

Aromatična salata s tunjevinom, bosiljkom i klicama

U ovom obroku naći ćeš sljedeće vrijedne tvari za mozak: omega-3 masne kiseline, prehrambena vlakna, vitamin C, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu, vitamin A, beta karoten, vitamin K, kalij, mangan, selen, fosfor, kalcij, fosfor, željezo, cink, likopen, klorofil, tvari koje reguliraju razinu masnoća u krvi te neuroprijenosnike acetilkolin i dopamin.

Kuglice od tunjevine (sastojci za 4 osobe)

Umjesto s tunjevinom možeš prirediti kuglice s lososom. Umjesto pšeničnih možeš koristiti i klice kresa, soje ili alfa alfa. Ova salata može dobiti i egzotičnu notu začiniš li je šakom latica jestivog cvijeća (petunije ili geranije)

  • 2 konzerve tunjevine (fileta)
  • 2 korijena celera, nasjeckanog na kockice
  • 1 srednja glavica luka, nasjeckanog
  • 360 ml jogurta
  • 2 žlice senfa
  • 2 žličice kopra
  • 2 žličice rižinog octa

Salata

  • 750 g miješane lisnate salate (endivije, matovilca, kristalke, radiča, špinata, blitve i sl.)
  • 2 žlice svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog
  • 3 žlice pšeničnih klica
  • 3 žlice klica rotkvice

Umak

  • 60 ml malinova octa 
  • pola avokada, sitno nasjeckanog
  • 1 tvrdo kuhano jaje, narezano
  • pola žute paprike, narezane na prutiće 
  • 4 zrele rajčice, narezane na kriške

Priprema

Tunjevinu ocijedi, stavi u zdjelu i usitni pa dodaj celer, luk, jogurt, senf, kopar i rižin ocat. Dobro izmiješaj. U drugoj zdjeli pomiješaj opranu i usitnjenu mješavinu salata, bosiljak, klice i rižin ocat. Raspodijeli salatu na četiri velika tanjura. Zatim pomiješaj avokado, jaje, papriku i rajčice, stavi preko salate, a u sredinu dodaj kuglicu tunjevine (možeš je oblikovati žlicom za sladoled). Ukrasi svježim paprom i po želji cvjetnim laticama.

Razgovor s autoricom knjige  "Hrana za mozak" pročitaj ovdje, a više o događanjima povodom Tjedna mozga pogledaj ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr