Ako imaš višak mlijeka, napravi mozzarellu
Malo promiješaj i nakon desetak minuta sir će se odvojiti od sirutke i razvlačiti kad ga vadiš. Ako ne uspije, dodaj malo alkoholnog octa. Izvadi sir u cjedilo i stavljaj komade sira u zagrijanu sirutku.
Razvlačenje mozzarelle
Razvlači mozzarellu i ponovno je potapaj u sirutku sve dok ne formiraš krug. Od obrane mliječne masti iz sviježeg mlijeka možeš pripremiti domaći mileram. Domaće kravlje mlijeko ostavi u širokoj posudi na sobnoj temperaturi kako bi se ukuselilo. Prekrij ga papirom, pa kad se vrhnje ukiseli, pomoću žlice ga laganim potezima skupljaj po vrhu.
Višak mlijeka se može i zamrznuti, ali kad se počne grijati, postat će grudasto. Ako si ga planirala koristiti u pripremi obroka, ovakva tekstura mlijeka nije problem. Prije upotrebe zamrznuto mlijeko ostavi nekoliko sati u hladnjaku, pa nastavi s odmrzavanjem na sobnoj temperaturi. Višak mlijeka možeš iskoristi za slatki orijentalni desert, rižu na mlijeku. Kuhaj rižu u vrućem malo posoljenom mlijeku, pospi šećerom i cimetom te na kraju umiješaj malo maslaca.